Share |

Ájurvédské kuchařky poradí se stravováním

foto: Tereza Lindauerová

Stále více lidí dbá na zdravou a vyváženou skladbu jídelníčku. Nejsou nám cizí ani nejrůznější směry stravování, ájurvédu nevyjímaje. Častou „brzdou“ v našem snažení bývá pocit, že je dodržování určitých stravovacích návyků příliš složité, či obavy z toho, že nám „indicky“ laděná jídla a aromatické koření nebudou vyhovovat. S novými ájurvédskými kuchařkami – ÁJURVÉDA EVROPSKOU CESTOU autorek Terezy Lindauerové a Nadii Babicka, můžeme snadno proniknout do tajů ájurvédské gastronomie. Tři sešity jsou věnovány jednotlivým dóšám a velmi jednoduchou a přehlednou formou představí kaphám, pittám i vátám jídelníček na celý týden a budou inspirací všem, kteří by se rádi stravovali podle pravidel ájurvédy, ale zároveň tak trochu po evropsku. Více informací na www.zdravivharmonii.cz
 
Na mottu „jsme to, co jíme“ je více pravdy, než si umíme (chceme) připustit. Přitom mnohdy není nutné kompletně překopat své stravovací návyky, ale jen učinit několik drobnějších změn, a náš stav (zdravotní, ale i množství energie) se výrazně zlepší. Jednou z cest, jak se dostat do formy a využívat sílu potravin, které našemu typu (dóše) dělají dobře je ájurvéda. Ta však některým lidem nemusí sedět pro své indické druhy koření a specifickým chutím, na které nejsou všichni zvyklí. No a právě zde se zrodil nápad ájurvédské terapeutky Terezy Lindauerové a její australské kamarádky, výborné kuchařky Nadii Babicka na sepsání kuchařek ÁJURVÉDA EVROPSKOU CESTOU. „Chtěly jsme zkrátka přiblížit pravidla ájurvédy jednotlivým dóšám, ale po evropsku. Tak, aby byly dodrženy zásady ájurvédy a zároveň byla jídla méně aromatická, více v duchu evropské kuchyně, na kterou jsme zvyklí.“, vysvětluje ájurvédská terapeutka Tereza Lindauerová a dodává: „Jedná se vlastně o tři sešity, které jsou koncipovány jako kuchařka na celý týden. Tedy sedm snídaní, sedm obědů (polévka a hlavní chod) a sedm večeří – co sešit, to jedna dóša. Kromě receptů naleznou čtenáři také další cenné a praktické rady, ale především uvidí, že stravovat se podle ájurvédy není žádná velká věda.
 
Jednotlivé kuchařky (sešity) stojí 120 Kč a jsou k dostání na webu - http://zdravivharmonii.cz/ajurvedske-recepty/.

Mgr. Tereza Lindauerová vystudovala fakultu Dálného východu na Filosofické fakultě v Praze a původně ji to vlastně táhlo k čínské medicíně. Během objevování tajů fungování čínské medicíny se Tereza dostala k ájurvédě a bylo jasno. Ta ji svou zdánlivou jednoduchostí zcela učarovala a ve spojení s jógou, kterou už mnoho let praktikuje, to byla kombinace, která ji nadchla a nadšení trvá dodnes. Své ájurvédské znalosti sbírala nejprve jako samouk, vlastně začala ájurvédským vařením a kurzem indické kuchyně, pak se ale zamilovala do masáží a ájurvédských procedur, které se rozhodla zblízka si prohlédnout a studovat na Srí Lance, kterou si rychle oblíbila. V Čechách je Tereza věrnou následovnicí MUDr. Martiny Ziskové, kterou uznává a respektuje nejen jako ájurvédského odborníka, ale i skvělého člověka, který jí pomáhá na cestě za poznáním. V současné době se Tereza zaměřuje na ájurvédskou diagnostiku  - pomocí pulzu díky níž určuje individuální konstituci svých klientů a pak jim na míru vytváří plán na životní styl, stravování, cvičení atd. Právě to je totiž základem ájurvédy, žijte, jezte a užívejte koření a byliny podle své konstituce a máte naději, že váš život bude zdravý a plnohodnotný. Dále dělá ájurvédské masáže a také víkendy, kde se snaží jednoduše propojit základy ájurvédy a jógy. A co Tereze na ájurvédě učarovalo nejvíc? Tenhle 5 tisíc let starý systém není žádné dogma - můžete ho začlenit do života celý, nebo jen pár procent a vždy to má dobrý efekt a umí obohatit váš život.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.