Share |

Českým národním koktejlem zvolen Beton

Drink s Becherovkou byl díky tomu zapsán na exkluzivní seznam míchaných nápojů, které reprezentují jednotlivé státy
 
 
Osvěžující, jednoduchý a především český – to je slavný míchaný nápoj Beton. A teď už je i něco víc. Odborná veřejnost prostřednictvím hlasování rozhodla, že drink namíchaný z Becherovky je nejoblíbenějším a typicky českým reprezentantem na poli alkoholických nápojů. Přijďte jeho tradiční podobu i různé variace ochutnat do letní Becher zóny!
 
Česko hledá koktejl
Hledání českého národního koktejlu uspořádala Česká barmanská asociace. Do finále pak Beton nominovala společně s Moravským kohoutem odborná veřejnost.  V rámci dubnové výroční konference České barmanské asociace se uskutečnila finálová volba, při níž více než tisícovka návštěvníků vložila své hlasy do zapečetěných uren. Beton zvítězil o 99 hlasů.
 
Díky tomuto úspěchu tak bude nově zařazen do koktejlové knihy IBA. „Tato kniha je dlouhodobou inspirací pro bary z celého světa. Spousta podniků po ní sahá při sestavování svých koktejlových menu, citují z ní i odborná média,“ říká prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský. Český drink se tak dostal do exkluzivní společnosti nejlepší stovky míchaných nápojů reprezentujících jednotlivé státy světa.
 
Léto s Betonem
Nejlepší český drink můžete ochutnat ve zbrusu nové Becher zóně, která bude během léta cestovat po českých hudebních a foodies festivalech. Zastaví se například na Colours of Ostrava nebo Českých hradech.
 
„Speciálně pro Becher zónu jsme vytvořili pět nových variací Betonu. Jsou namíchané tak, aby se chuť bylinek v Becherovce dokonale propojila s gastronomickým konceptem, který pro zónu vytvořil talentovaný kuchař Daniel Gonzalez,“ říká Brand Ambassador a renomovaný barman Jiří George Němec.
 
Pokud nemůžete navštívit Becher zónu, objednejte si Beton kdekoliv jinde. V barech a restauracích po celém Česku dostanete ke skvělému drinku také originální kšilt, který pro Becherovku ozdobil známý výtvarník Michal Škapa.
 
Z Kanady do Čech
Ačkoli je Beton bezesporu český, v rodném listě má překvapivě jako místo narození uvedenou Kanadu. A rok 1967. Tehdy se v Montrealu konala světová výstava Expo, na kterou byli pozváni i čeští delegáti. Na důkaz československého a kanadského přátelství tam byl jako aperitiv během akcí podáván Becherbitter-tonic. Československou stranu zastupovala Becherovka Original, Kanadu značka Indian Tonic Water.
 
Za vynálezce Betonu je považován Vlado Belovič, slovenský gastronom, jehož práci oceňoval i významný český someliér Karel Pinka a který do Montrealu přicestoval z Grandhotelu Starý Smokovec.  
 
Název tohoto koktejlu je všeříkající – k jeho vytvoření posloužila první písmena dvou hlavních ingrediencí. Zajímavostí ale je, že dříve nesl tento koktejl název Bechton. Zjednodušen byl až později. Lehkou úpravou neprošel pouze název, ale i styl podávání. Zatímco dnes si míchaný nápoj nedokážeme představit bez ledu, kdysi se Beton servíroval zásadně s ledem mimo sklenici.
 
Výtečný! A přitom snadný
Beton je složený ze 4 centilitrů karlovarského bylinného likéru Becherovka, 1 centilitru čerstvě vymačkané citronové šťávy, 20 centilitrů toniku, plátku citronu a ledu. Jako první do sklenice vložte led, nalijte uvedené množství Becherovky a smíchejte s citronovou šťávou a tonikem. Pak už jen stačí zamíchat, ozdobit plátkem citronu, přidat brčko a vychutnat.
 
 
- - -
 
 
Becherovku Original si můžete vychutnat ve svém oblíbeném baru
či restauraci, ale také na Facebooku, Youtube a Instagramu.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.