Share |

10 sýrů, které musí znát každý

Plus další fakta o sýrech!
foto Syrovaetiketa.cz

V dalším díle našeho sýrového seriálu, který připravujeme ve spolupráci s projektem Sýrová etiketa Krále Sýrů (www.syrovaetiketa.cz), se dozvíte, které sýry byste za život měli minimálně jednou ochutnat, v jakém množství a v jaké kvalitě, a také, kterého sýra se sní na světě vůbec nejvíc a kde žije největší počet sýrových jedlíků! 
 
10 SÝRŮ, KTERÉ BY MĚL ZNÁT KAŽDÝ
 
Druhů sýra jsou možná stovky. Pro začátek stačí, že se důkladně seznámíte se základní desítkou.
Nemusíte být právě erudovanými znalci sýrů, ovšem určité povědomí je jistě na místě. Projděte si seznam deseti základních sýrů, které by měl znát úplně každý.
Inspirujte se a ochutnejte:  
 
1.   Roquefort
2.   Camembert
3.   Kozí sýr
4.   Feta
5.   Mozzarella
6.   Ementál
7.   Eidam
8.   Čedar
9.   Gouda
10. Parmezán
Podrobněji o základních druzích sýra už brzy!
 
MENŠÍ NEŽ VELKÉ MNOŽSTVÍ SÝRA
I ta největší pochoutka se může snadno přejíst.
Když připravujete sýrový talíř pro více lidí, je důležité umět odhadnout celkové množství sýra. Na sýrové pohoštění je ideální podávat zhruba 20 až 30 gramů od každého druhu sýra na osobu. Celkové množství všech sýrů by nemělo přesáhnout 120 gramů na osobu. Vhodné je servírovat maximálně 5 druhů sýra. Jen tak zůstane sýr jemnou delikatesou, která se hned tak nepřejí.
 
ZÁKLADNÍ SÝROVÝ PŘEHLED
Sýry jsou mimořádně různorodé, celosvětově existuje více než 3000 jejich druhů. Pro jednodušší orientaci se kategorizují podle mnoha různých kritérií.
Základem je dělení podle typu mléka, ze kterého sýr pochází a které zásadně ovlivňuje jeho chuťové vlastnosti. Dalším hlediskem je obsah sušiny v sýru – obecně lze říci, že čím více sušiny, tím je sýr tvrdší a obsahuje více vápníku. S obsahem sušiny souvisí i další kategorizace: podle obsahu tuku v sušině. Tuk je nositelem chuti, takže výrazně ovlivňuje chuť sýra. Nejkomplexnější dělení je podle výrobního postupu. Sýry ve stejné skupině mají podobné charakteristiky. Názvy těchto skupin sýrů přešly do obecného pojmenování a usnadňují milovníkům sýra orientaci v oblasti nejlépe.
 
 
KDE ŽIJE NEJVÍC JEDLÍKŮ SÝRA?
Které zemi by se dalo přezívat Sýrové království? Francii, Holandsku? Nenechte se mýlit!
Zdálo by se, že největší konzumenty sýra na světě najdeme mezi Francouzi, Italy, Švýcary nebo Holanďany. Ovšem zdání klame. Největšími jedlíky sýra jsou Řekové. Na jednu osobu tam za rok připadne kolem neuvěřitelných 29 kg. Češi a Slováci se v konzumaci sýra drží jen kousek za průměrem EU, který se pohybuje kolem 17 kg sýra na osobu ročně.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.