Share |

Sýrová etiketa: Zjistěte, jak sýr krájet, servírovat a kombinovat

Jen málokdo prožije den, aniž by si dal sýr. V sýru totiž najdeš sílu. A tak jsme ve spolupráci s novým gastronomickým projektem Sýrová etiketa Krále Sýrů, www.syrovaetiketa.cz, pro vás připravili nový seriál, díky němuž si sýrové bohatství mnohem lépe vychutnáte!
Krájení chce ten správný grif: I v tom nejmenším kousku sýra můžete najít díky správnému krájení chuť celého kusu.
Jelikož sýry mají velmi rozdílnou tvrdost a strukturu, na každý z nich se postupem času vyvinul zvláštní typ nože. Na parmezán existuje speciální malý do špičky tvarovaný nožík nebo lopatka s hrotem uprostřed, která nakrájí sýr na hoblinky. Na tvrdé sýry se používají také sekáčky pro oddělení většího kousku z bochníku. Na měkké krémové sýry, jako je hermelín, jsou pak ideální nože s otvory po stranách a vidličkou na konci, kterou se dá ukrojený kousek napíchnout. Sýry s plísní uvnitř se nejlépe krájí strunovými kráječi. Pokud chceme sýr nastrouhat, existuje celá řada struhadel a škrabek. Obecně platí, že sýry se krájí lépe ihned po vyndání z chladného prostoru (například z lednice) a čepel nože je dobré namočit do teplé vody. Teplá čepel lépe prochází strukturou sýra a ten se na ni nelepí.
Přijďte na chuť správnému pořadí: Každá chuť má svoje místo a jen tak může dokonale vyniknout.
Jestliže se chystáte podávat více druhů sýrů, zamyslete se nad tím, v jakém pořadí je hostům nabídnete. Aby výrazné chutě nepřebily ty jemnější, je vhodné začínat lehčími a krémovějšími sýry. Pokračovat můžete sýry typu hermelín, camembert nebo brie. Jako další mohou přijít na řadu zralé sýry jako parmigiano reggiano či gruyere. A na závěr patří ty nejaromatičtější sýry s modrou plísní.
Mezi známými se každý cítí lépe: Chuť dobrých sýrů je pro hosty zajímavější než vaše sýrařské znalosti.
Při plánování oslavy či setkání s ochutnávkou sýrů nejde o to ohromit každého svými znalostmi. Hosté se potom mohou cítit zaskočeně a nepříjemně. Pokud se chcete blýsknout svými vědomosti o exotických či vzácných druzích, a přesto zůstat dobrým hostitelem, zakomponujte do ochutnávky jeden známý druh sýra.
Nejlépe si je vychutnáte při pokojové teplotě: Ani zima, ani horko. Pokojová teplota je sýrový ideál.
I když většině sýrů svědčí pobyt v chladnějším prostředí, správná servírovací teplota je v každém případě ta pokojová. Sýry je dobré vyjmout z chladu zhruba 20 minut před podáváním. Jen tak vynikne jejich vůně a chuť.
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.