Share |

„Nejvlivnější osobnost“ současné umělecké scény, H.U. Obrist, dorazí do Prahy. Buďte u toho.

Hans Ulrich Obrist ze Serpentine Gallery & Noemi Smolik v Goethe-Institutu
foto Juergen Teller

Hovory o umění v pražském Goethe-Institutu budou tentokrát hostit „nejvlivnější osobnost“ současné umělecké scény, Hanse-Ulricha Obrista.

Cyklus hovorů o současném umění a umělecké kritice připravuje Goethe-Institut již od října 2009. Cílem je zvát do Prahy kurátory, teoretiky umění a kritiky z mezinárodní umělecké scény, a přispět tak k aktuálnímu diskurzu o současném umění v České republice.
Po třech letech do Prahy znovu zavítá švýcarský kurátor Hans-Ulrich Obrist, který se spolupodílel na výstavě Uncertain States of America v Rudolfinu.
Vidět jej můžete 8. prosince od 19 hodin v Goethe-Institutu. 

Svoji první výstavu zorganizoval Hans-Ulrich Obrist ve 23 letech v kuchyni svého bytu v St. Gallen. Výstava „Hotel Carlton Palace Chambre 763“, během které se mu podařilo vměstnat více než 70 umělců a umělkyň do prostoru o velikosti 12 m2, se stala legendou. Byl to Obrist, který se svými projekty nastartoval trend uměleckých výstav konajících se na netradičních místech, který trvá dodnes. A byla to Obristova Interviews, která lámala rekordy. Známé jsou jeho „Maratóny“, 24 hodin trvající rozhovory a především jeho kniha rozhovorů „A Brief History of Curating“. Není proto divu, že ho renomovaný časopis Art Review vyhlásil v roce 2009 nejvlivnější osobností současné umělecké scény

„Opravdu si myslím, že umělci patří mezi nejdůležitější lidi na planetě. A pokud to, co dělám, jim je ku prospěchu a pomáhá jim, pak jsem šťastný“, říká Obrist, jehož seznam publikací a výstav je téměř nekonečný.Těžko říci, kde žije. Potkat ho můžete v Londýně, kde spoluvede slavnou Serpentine Gallery, ale také v Tokiu či Riu. Spí převážně v letadle.

 

Moderátorkou diskuze bude opět Dr. Noemi Smolik. Narodila se v Praze, ale nyní žije v Bonnu. Jako kritička umění publikuje v řadě médií: Kunstforum, Artforum, v listech Kunstzeitung, Parkett, Frankfurter Allgemeine Zeitung a Mladá fronta Dnes. Působí též jako profesorka dějin umění.
Hans-Ulrich Obrist je po Jörgu Heiserovi, Beatrix Ruf, Hanno Rauterbergovi a Gerritu Gohlkem již 5. hostem cyklu Hovory o umění.
Diskuze bude německy se simultánním překladem do češtiny. Více informací na www.goethe.de/praha
Termín: 08.12. 2011, 19:00, Goethe-Institut, Masarykovo nábřeží 32, Praha 1
 

Hovory o umění: Hans Ulrich Obrist & Noemi Smolik

Přednáška s diskuzí
08.12.11, 19 hod.
Goethe-Institut, 2. patro
V němčině, simultánně tlumočeno do češtiny


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.