Share |

Pražské terasy: Vítr ve vlasech na Vítkově

Zajděte si na podzim na některou z pražských vyhlídek. Koukněte shora na poletující listí a vůbec, stavte se do mraků pro trochu nadhledu. Třeba na památník na Vítkově, který už dávno není jen tím prázdným funkcionalistickým domem s velkou jezdeckou sochou.
Foto Martina Moudrá

 
Protože meteorologická předpověď na listopad je pro Prahu sněhuprostá, podívejte se na město z ptačí perspektivy, aniž by Vám omrzly uši. Minule jsme sice psali o seriálu kaváren a jiných restauračních zařízení v úrovni střeh (více zde), tentokrát ale zamiřme na dominantu města, Vítkov, jen za vizuálním zážitkem. Kopec vytváří hranici mezi Žižkovem a Karlínem a má za sebou všelicos. Funkcionalistický památník byl postaven za první republiky, v 50. letech ale kopec neblaze proslavilo hlavně mauzoleum vedoucích komunistů.
 
Dneska je v památníku muzeum české státnosti, a stavba tak slouží svému původnímu záměru – při svém vzniku byl zasvěcen československému státu. Dobrá zpráva je, že stálá expozice muzea je vytvořena vtipně a interaktivně, takže můžeme doufat, že doby zaprášených exponátů jsou ty tam. Nevynechejte ale výše avizovanou vyhlídku – na střeše památníku je rozhled skvělý. Jelikož je Vítkov jedním z nejvyšších pražských kopců, uvidíte město z netradičního úhlu, zejména Karlín, Žižkov, Hlavní nádraží a Hrad. Vyhlídka je otevřena i v zimě a až trochu vymrznete, v přízemí památníku je kavárna, anebo seběhněte na kávu dolů do Karlína.
 
Více info zde


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.