Share |

Párování vína a jídla na Velikonoce

 
Přemýšlíte jak vylepšit zážitek z velikonočních jídel? Zkuste to s párováním vína a jídla. Od salátu přes nádivku, kůzlečí až po jarní kuřátko, vždy budete vědět po jakém víně sáhnout. Připomeneme si nejen české tradice, ale zároveň s nimi budete moci načerpat inspiraci na vína z celé Evropy v kombinaci s typickými velikonočními jídly už ode dneška. Velikonoční tipy nám přinesl Vladimír Vaněk, head sommelier www.ocenenavina.cz.
ŠKAREDÁ STŘEDA
V tento den se hospodyňka podle zvyklosti snažila, aby jídlo na talíři vypadalo ošklivě a na první pohled nepovedeně. Jestliže se hospodyně rozhodla usmažit bramboráky nebo placky, vždy je při obracení trochu potrhala nebo přeložila. Tak vznikly trhance. 
K bramborákům se dokonale hodí suchý Riesling Prinz von Preussen z prestižní německé oblasti Rheingau - svěží kyselinka a mineralita Ryzlinku totiž příjemně osvěží plnou chuť bramboráku. Skvělý je i VOC Ryzlink od Lahofera. Jen si dejte pozor, abyste do bramboráku nepřidali moc česneku - ten by chuť vína přebil.
ZELENÝ ČTVRTEK
Na tento den se vařilo z jarní zeleně a luštěnin. Pekly se preclíky, pletence nebo škvarkové placky, které se přikusovaly k jarním polévkám. 
K menu zeleného čtvrtku v podobě salátu, jarní polévka nebo jídla z mladých kopřiv se perfektně hodí Gruner Veltliner z Rakouska  jedná se o víno které je díky svému projevu, kyselince a mineralitě ideální nejen k polévce, salátu ale i rybě či řízku. Veltlínské zelené je také jedno z mála vín, které jde kombinovat s chřestem.
VELKÝ PÁTEK
Na Velký pátek se obvykle držel půst.  Už po čtvrteční snídani a až do snídaně na Bílou sobotu. Ten, kdo věděl, že páteční půst nevydrží, mohl si k jídlu připravit rybu, pokud si jí mohl dovolit. Lidé, kteří rybu neměli, si napekli náhražky ve tvaru ryby z bramborového těsta. V jiných krajích naší republiky se zase připravovalo jediné jídlo dne - sytá hustá polévka z toho, co dům dal.
K rybě doporučuji opět suchý Riesling Prinz von Preussen nebo VOC Ryzlink ze Znojma - Ryzlink je obecně dobrá volba k rybě především pokud ji máte jen na másle a třeba s bylinkami bez smetanové omáčky, ryzlink je znám svou vyšší kyselinkou a svěžestí, která se nejen k rybě ale i mořským plodům velmi hodí.
Pokud ovšem budete připravovat rybu s omáčkou, můžete si už troufnout i na luxusnější kombinaci v podobě plnějšího vína, ale s hezkou kyselinou a mineralitou - což pro mě představuje například Petit Chablis z Burgunska - k omáčce se hodí svou střední plností a elegantní ovocností a k rybě zase živou kyselinkou a mineralitou.
BÍLÁ SOBOTA
V tento den se lidé už pořádně najedli. Hlavním jídlem totiž byla velikonoční nádivka. Někde se jí říká hlavička, velikonoční buchta, sekanice, sekanina, nebo velikonoční snítek. V tento den také na stole nesměl chybět zlatavý mazanec.
K velikonoční nádivce se bude výborně hodit hezky zaoblené francouzské Chardonnay  a to především díky svému plnějšímu charakteru,  navíc s hezkou kyselinkou. Toto víno tak příjemně doplní bohatou texturu nádivky a díky příjemné kyselince bude pořád působit svěže. V párování jídla vína je důležité, aby víno nepůsobilo moc mdle nebo naopak nepřebilo svou chutí jídlo.
NEDĚLNÍ BOŽÍ HOD VELIKONOČNÍ
Božím hodem velikonoční svátky vrcholily. Z kuchyně se začaly linout vůně buchet, mazanců a masa. Na Velikonoce se připravovalo maso všeho druhu. Většinou se snažili, aby měli kůzlečí. Jinak se ale podávala hlavně drůbež, skopové, jehněčí, králičí a pokrmy z vepřového masa. Nechyběl ani pečený beránek. Toho opravdového masového si mohl dovolit jen málokdo a tak se rozšířil především beránek ze sladkého těsta, kterého známe i my z dnešních oslav jara.
Nádivka a drůbež se perfektně hodí k plnému vínu Pinot Blanc z Alsaska - toto plnější Rulandské bílé hezky doplní hebkou chuť masa z drůbeže  a krásně se snoubí i velikonoční nádivku. Nicméně pro milovníky červených vín mám taky pár tipů - s jídly na  Boží hod  by se dalo kombinovat především ke kůzlečímu, skopovému nebo i vepřovému masu červené víno - doporučoval bych skvěle vyladěnou Crianzu ze španělského regionu Rioja nebo plné víno z jižní Francie z odrůd Jižní Rhóny, které bude perfektní i k vepřovému a uzenému masu.
VELIKONOČNÍ PONDĚLÍ
I když tady bude hrát asi hlavní roli vaječňák a slivovice. K vajíčkům a pokrmům z vajíček se víno obecně špatně kombinuje, protože tuk ze žloutku doslova zalepí chuťové buňky. Jediné víno, které se s tím dokáže poprat je sekt a champagne. Doporučuji už na snídani probudit svou drahou polovičku třeba míchanými vajíčky na másle s úžasnou Cavu ze Španělska a třeba vám odpustí i velikonoční mrskačku:o). 
Všechna doporučená vína pak najdete na www.ocenenavina.cz v aktuálních zvýhodněných balíčcích oceněných vín speciálně napárovaných k velikonočním jídlům.
-

Vladimír Vaněk, www.ocenenavina.cz
Od roku 2011 pravidelně hodnotí vína pro mezinárodní soutěž Prague Wine Trophy, pořádá unikátní zážitkové Antidegustace a ročně ochutná bezmála 2000 vín z celého světa.
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.