Lidem s celiakií vycházejí vstříc nejen zákony, podle nichž musí být lepek označován v jídelním lísku, ale i restaurace, které nabízejí bezlepkové menu.
Restu.cz (www.restu.cz) pro vás vybralo pražské a brněnské restaurace, kde vám naservírují gluten-free pochoutky.
PRAHA
Pizza Coloseum http://www.restu.cz/temata/pizza-coloseum/
Jeden z největších řetězců italských restaurací nabízí celiakům možnost užít si pizzu, těstoviny a pečivo v bezlepkové formě. Bezlepkové pokrmy jsou vyráběny na odlišném pracovišti, než je to standardní, aby nedocházelo ke kontaminaci. Personál je navíc pečlivě proškolený, aby nedocházelo k chybám v přípravě, jež by mohly stát zákazníky zdraví. Výhodou pro celiaky je to, že pokud mají zrovna hlad nebo chuť na něco dobrého, mohou s jistotou zajít do restaurace Coloseum, kterých je po Praze plno a není třeba prohlížet řadu jídelních lístků, než narazí na bezlepkové menu.
Tip Restu:
Pappardelle con vitello s telecím masem, sušenými rajčaty, demi glace a smetanou
Masala Mánesova http://www.restu.cz/masala-manesova/
Tato indická restaurace spadá do řetězce Masala Indian Restaurant. I přes malou kapacitu nabízí restaurace široký výběr indických pokrmů, které jsou přirozeně bezlepkové. Pochutnat si můžete na zelenině obalené v cizrnovém těstíčku, na kormě či makhani nebo kadai připravených z různých druhů masa, Kuchaři používají originální indické koření pro přípravu pokrmů podle tradičních indických receptur.
Tip Restu:
Masala pappadam (Čočkové placky pečené v peci tandoori s cibulí, rajčaty a koriandrem)
Kuřecí tikedar (Kuřecí prsíčka marinovaná přes noc v jogurtu se zázvorem a česnekem a poté marinovaná s velkou variací indického koření a bylinek)
Švejk Restaurant U Karla http://www.restu.cz/svejk-restaurant-u-karla-1/
Restaurace Švejk je známá svou autentickou duší spjatou s dobami našich babiček, které připravovaly znamenitá jídla, k nimž se řada restaurací snaží navracet. Málokterá se však popasuje s nelehkým úkolem vložit do jídla nejen správné ingredience, ale také duši a vzpomínky na tyto chutě. Restaurace Švejk nejen, že tento kumšt ovládá znamenitě, umějí zde také vytvořit bezlepkové menu, které nevylučuje ani knedlíky. Z bezlepkových specialit si můžete dopřát například svíčkovou, pečenou husu, ovocné knedlíky a také bábovku či palačinky.
Tip Restu:
Jehněčí roláda s bezlepkovým bramborovým knedlíkem a špenátem
Secret of Raw http://www.restu.cz/sweet-secret-of-raw/
Přirozeně bezlepková, plná vitaminů, minerálů a enzymů – taková je raw food strava. Moderní směr raw food zachvátil i Česko a stává se čím dál více žádanější, populárnější a stále velice zajímavý. Tento směr však nevychází jen z pohnutek vytvořit něco odlišného od běžné stravy. Vychází z životní filozofie, která ctí zdraví a přírodu. V Secret of Raw si můžete objednat plnohodnotné menu – od polévky, přes hlavní chody až po dezerty a zajímavé nápoje, jako je například Acai koktejl.
Tip Restu:
Kokosová tortilla plněná čerstvou zeleninou a okurkovým relishem (drť z čerstvého kokosu, olivový olej, psyllium, okurky, jalapeňos, kurkuma, koriandr)
Podolka u Zbraslavského pivovaru http://www.restu.cz/podolka-u-zbraslavskeho-pivovaru/
V hotelu Darwin, pod komíny bývalého Zbraslavského pivovaru, se nachází restaurace, která pracuje s úctou k přírodním zdrojům. Kvalita a čerstvost jsou zde samozřejmostí a navíc pochází suroviny především od místních dodavatelů. Celiaky může lákat například pohankové rizoto s pečenými houbami, pečená paprika s praženým tofu a lilkovým dipem, anebo masové speciality jako jsou hovězí steaky nebo losos. Zkrátka každý si zde přijde na své.
Tip Restu:
Philadelphia Uramaki sushi s marinovaným lososem, pažitkou a salátem, s gari, wasabi a omáčkou tamari
Toužíte po dalších restauracích v Praze, které nabízejí bezlepkové menu? Vyberte si tady: http://www.restu.cz/temata/bezlepkove-menu/?city_id=1&page=1
BRNO
Jedná báseň wine & coffee bar http://www.restu.cz/jedna-basen-wine-coffee-bar/
Vinárna a kavárna v centru Brna se pyšní tím, že nabízí vegetariánská jídla i kohoutkovou vodu, je nekuřácká a navíc tu vaří i bez lepku. Pochutnat si v Jedné básni můžete třeba na polévce Minestrone, nejrůznějších rizotách nebo steaku z lososa. Stejně tak se tu najde i pár dobrot bez lepku v poledním menu.
La Strada http://www.restu.cz/la-strada/
Doménou restaurace a pizerrie La Strada je příprava pokrmů z kvalitních surovin a jejich servírování zákazníkům dle předepsaných gastronomických zvyklostí. Navíc tu myslí i na celiaky. Ti si mohou vybrat z velké řady polévek, rizot, nejrůznějších druhů masa i dezertů. Místní specialitou, na kterou jinde jen tak nenarazíte, je pizza z bezlepkového těsta. A pokud nemáte čas si ji vyzvednout, dovezou vám ji speciálním taxíkem.
Šelepka http://www.restu.cz/restaurace-selepka/
Restaurace se zaměřuje na českou kuchyni. Tradiční jídla tu umí připravit i pro osoby s potravinovými alergiemi. Okusit můžete třeba pštrosí klobásu, bezlepkovou svíčkovou a domácího speciálního utopence.
Bohéma http://www.restu.cz/bohema-1/
V budově Janáčkova divadla se nachází restaurace Bohéma. Menu se mění podle ročních období, pracují tu s regionálními a sezónními potravinami. V Bohémě si pochutnají také vegetariáni a lidé s bezlepkovou dietou. Kromě některých jídel ze stálé nabídky tu často připravují i bezlepkové obědy.
Fresh Freaks http://www.restu.cz/fresh-freaks/
Fresh Freaks je moderní a zcela bezlepkové bistro, v němž každý den najdete čerstvé polévky, quiche, plněné wrapy, burgery, saláty a dezerty. Navíc tu jídlo nabízejí v masové, vegetariánské a veganské variantě.
Toužíte po dalších restauracích v Brně, které nabízejí bezlepkové menu? Inspirujte se zde: http://www.restu.cz/temata/bezlepkove-menu/?city_id=99&page=1
autorky: Martina Lancingerová, Petra Šarešová