Share |

3 tipy, jak proměnit Silvestr v gurmánský zážitek

Připadají vám jednohubky s rybičkovou nebo česnekovou pomazánkou už trochu nudné? A máte rádi sýr? něco pro vás máme.
Pokud přemýšlíte, jak si zpestřit silvestrovské radovánky a jak pozvednout rozlučku s tímto rokem na gastronomický zážitek, máme pro vás 3 inspirativní tipy. Navíc vše zvládnete s minimálním úsilím. Stačí ke kvalitním sýrům vybrat správné doplňky jako ovoce, marmelády či ořechy a vhodně je kombinovat s vínem. Radí Vladimír Vaněk, head sommelier projektu www.ocenenavina.cz
 
1) Přidejte oříšky - nemůžete udělat chybu
At už vlašské, pekanové, lískové, pinové, pistácie, či mandle - oříšky  dodávají sýrům další element chuti a textury.
Hodí se v podstatě ke všem druhům sýra a je na vašem experimentování, jaká kombinace vám bude nejvíce vyhovovat. 
 
2) Ovoce a sušené plody - oživí váš sýrový talíř
Můžete použít čerstvé ovoce jako jablko, kuličky hroznů, hrušku, která se hodí k měkkým a čerstvým sýrům, fíky jsou ideální se sýry s ušlechtilou plísní na povrchu. K těm se hodí i sušené ovoce jako brusinky, švestky, meruňky. U sýrů s modrou plísní můžeme volit i  více exotické datle a fíky. Hledáme spíše nedoslazované sušené ovoce, abychom je mohli kombinovat i se suchým vínem a víno nám pak kvůli sladkosti ovoce nepřipadalo kyselé. 
3) Marmelády, čatní a povidla – instantní sýrové dezerty
Ideální především k sýrům s ušlechtilou plísní na povrchu. Skvěle sedí také k sýrům s modrou plísní v kombinaci s vínem s vyšším obsahem zbytkového cukru. Doporučujeme především povidla, cibulové čatní, fíkovou či meruňkovou marmeládu.
 
Silvestrovská inspirace 1: Sýrové menu párované se šumivým vínem a 2 bílými víny 

  1. Čerstvý měkký sýr ideálně kozí  + sušená meruňka a pekanový ořech + svěží suchý Sauvignon Blanc 2014, Domaine Francois Cartier, Touraine, Loira, Francie
  1. Jemný sýr typu camembert, brie nebo český hermelín Krémový + sušená brusinka a blanšírované mandle + plné máslově oříškové Chardonnay např. Bourgogne Chardonnay les Dressoles 2013, André Goichot
  1. Slavnostní přípitek s Parmigiano Reggiano + balzamiková redukce a cherry rajčátko + šumivé víno Cava Brut, Grimau nebo pravé Champagne, Legras Brut. 

 
Silvestrovská inspirace 2: Sýrové menu párované se šumivým vínem a 2 červenými víny
Regionální kombinace španělského sýra Manchego + černé olivy + červené víno Rioja Reserva 2005 Bodegas Escudero ze Španělska
- Tvrdý sýr, vyzrálá Gouda + pražená mandle + plný a ovocně koncentrovaný Cabernet Sauvignon La Villette z Francie
- Slavnostní přípitek s Parmigiano Reggiano + balzamiková redukce a cherry rajčátko + šumivé víno Cava Brut, Grimau nebo pravé Champagne, Legras Brut.
 
Obě menu pro silvestrovské sýrové párování s vínem, složené ze třech oceněných vín a 500g prémiových sýrů, si můžete jednoduše vyzvednout v deli obchodě  Mám rád sýr v Dlouhé 39. Pokud řeknete heslo PROTIŠEDI, dostanete na sýry k vínům 20% slevu.
 
Přejeme vám vše nejlepší do Nového roku a skvělé zážitky se snoubením vína a sýra!
-
foto Marc Kjerland

 

cc by SA2.0

 

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.