Nápověda

Obrazem: Kubo Ursiny v Lucerně

Dne 15. 3. 2012 se mnohým fanouškům již zesnulého slovenského zpěváka Deža Ursinyho splnil sen. Jeho písně zazněly naživo z pódia; a nebyl to jen tak obyčejný revival. Interpretem byl totiž Dežův syn Jakub.

Myšlenka oživit skladby jedné z největších legend slovenské hudby se zrodila zcela spontánně a od prvotního nápadu k realizaci prvního vystoupení uběhly pouhé tři měsíce. Kubo Ursiny sezval talentované mladé muzikanty a nově vzniklou kapelu nazval Provisorium (podle kapely a prvního LP Deža Ursinyho, které vyšlo v roce 1972). Současné Provisorium hraje skladby převážně z novějších desek Deža Ursinyho Modrý vrch (1981), Ten istý tanec (1992), Příběh (1994) i jeden z největších hitů – Tisíc izeb z desky Zelená (1984).

Koncert, který probíhal v Lucerna Music Baru, se nesl ve velmi přátelské atmosféře. Kubo Ursiny zpíval se zavřenýma očima, jakoby ponořen do vlastního světa, sám pro sebe, a přesto pro všechny, kteří toho večera přišli do Music Baru. V jeho hlase byl respekt, pokora i dojetí. Ursinyho pohnutí se přeneslo na početné slovensko-české publikum, které si texty Ivana Štrpky (dvorní Ursinyho textař) zpívalo spolu s ním. Každá píseň i bravurní sóla jednotlivých hudebníků byla odměněna potleskem a pochvalnými výkřiky a po posledním tónu přídavku Pobehaj byla kapela ještě dlouho vyvolávána zpátky na pódium. Nakonec se objevil Kubo se slibem, že se s Provisoriem do Prahy brzy vrátí.

Nezbývá tedy nic jiného, než se do té doby těšit z pár videí na youtube, hudebních ukázek na stránce kapely a ze starých alb Deža Ursinyho.

Text: Barka Fabiánová

http://www.provisorium.ws/