Nápověda

Premiéra Dona Quijota ve Státní opeře se blíží

Pro milovníky klasického tance připravil baletní soubor Státní opery novou premiéru - slavného Dona Quijota. Premiéra se uskuteční 16. února 2012 v budově Státní opery.

Pravděpodobně nejslavnější španělský román Don Quijote de la Mancha, jehož autorem je renesanční básník, spisovatel a dramatik Miguel de Cervantes, inspiroval už tisíce literárních, hudebních, divadelních i filmových děl. První zmínka o choreografickém pokusu přetvořit román do baletu se datuje vídeňskou premiérou roku 1740. Od té doby se jeho děj vyskytuje v nejrůznějších verzích od Jeana Georgese Noverra (Vídeň 1768), Filippa Taglioniho (Berlín 1839) až po Maria Petipu, který uvedl premiéru baletu Don Quijote vídeňského hudebního skladatele, dirigenta a houslisty Ludwiga Minkuse v moskevském Velkém divadle v roce 1869. Český balet čekal na první uvedení Dona Quijota plných 117 let, poprvé se objevil až v roce 1986 v Národním divadle v Praze.

Státní opera Praha uvede klasickou verzi Maria Petipy a Alexandra Gorského v nastudování dlouholetého sólisty baletu Národního divadla v Praze Jaroslava Slavického, v současné době ředitele Taneční konzervatoře hl. m. Prahy. „Přirovnal bych Dona Quijota k takové baletní operetě, v nejlepším slova smyslu, s obrovskými tanečními výkony. Diváci se mohou těšit na skutečně brilantní představení s nádechem humoru a vtipu. Představení, u kterého by si měli vydechnout a užít si krásy tance,“ říká Jaroslav Slavický.

Hlavní dějovou linií ovšem netvoří Don Quijote a Sancho Pansa, ale zakázaná láska Basila a Kitri, jimž Don Quijote pomůže k tomu, aby mohli svůj cit naplnit. Prosluněné Španělsko, temperamentní hudba Ludwiga Minkuse a především strhující tance dávají vyniknout virtuozitě vytříbené baletní techniky... „Doufám, že Don Quijote bude takový, jaký má být,“ dodává Jaroslav Slavický.

V hlavních rolích se představí Miho Ogimoto a Alina Nanu jako Kitri, Ulvi Azizov a Ondřej Vinklát jako Basil, v roli Dona Quijota Milan Boček a Josef Svoboda. Autorem scény a kostýmů je Josef Jelínek.

http://www.narodni-divadlo.cz/

http://www.facebook.com/ndbalet