Nápověda

Unikátní výstava fotografií na Letní filmové škole Uherské Hradiště

Gregory Peck, Joseph Cotten, Danny Kaye, Gene Kelly, Ingrid Bergmanová, Mickey Rooney, Doris Dayová, Rita Hayworthová, Ava Gardnerová, James Stewart, Elizabeth Taylorová, Louis Jourdan… Nejzářivější hollywoodské hvězdy studiové éry zachycené objektivem fotografky Lette Valesky v jejich vlastním prostředí, často v kruhu rodiny, budou k vidění od 26. 7. do 30. 8. v kině Hvězda na náměstí Míru v Uherském Hradišti. Po premiérové prezentaci výstavy fotografií Lette Valeska: Souhvězdí Hollywoodu v rámci doprovodného programu 39. Letní filmové školy se unikátní kolekce nevšedních portrétů přesune do Amerického centra v Praze, kde bude veřejnosti přístupná v září a říjnu.

 

Lette Valeska spolu s řadou svých krajanů uprchla ve 30. letech z Německa. V roce 1938 doputovala i s manželem a dcerou do Kalifornie, kde její fotografie dětí zaujaly manželku mocného producenta Davida Selznicka a ta ji požádala, aby fotograficky zachytila den ze života jejích vlastních potomků. Snímky udělaly na Selznicka takový dojem, že Valesku najal, aby fotografovala hollywoodské hvězdy. Lette Valeska si při portrétování vypracovala vlastní fotografický styl, na tehdejší dobu ojedinělý. Odmítla studiovou fotografii s tím, že představit tvář každého člověka je možné jen v jemu blízkém prostředí, nejlépe v přirozeném světle a s minimální stylizací. Přibližuje se tak stylu pozdějších reportážních fotografů, pro něž byla autenticita důležitější než technika. Sama o své práci řekla: „Snažím se tvořit jako dítě při hře. Nefotografuji, ale zachycuji okamžiky. Tím mé fotografie žijí.“

 

Výstava Lette Valeska: Souhvězdí Hollywoodu vznikla jako doplnění rozsáhlé sekceSouhvězdí Hollywoodu, uváděné na letošní LFŠ. Kurátorkou výstavy je programová ředitelka LFŠ Iva Hejlíčková s výrazným přispěním potomků fotografky Lette Valesky, dědiců autorských práv.

 

Další informace o programu 39. Letní filmové školy Uherské Hradiště na www.lfs.cz