Nápověda

Gastro tip: Luxusní žrádýlko v OXO Restaurantu

Vzala jsem kamarádku, milovnici masa, na degustační večer do nově otevřené pražské restaurace OXO. Vaří  lahůdky inspirované asijskou kulturou. Adresa Hybernská 32. Při příchodu se nás chopila milá a (jak jinak než) krásná hosteska. Postavila nás do výtahu, zmáčkla číslo 2 a vyvezla nás do druhého patra. Tam totiž OXO Restaurant „bydlí“.
 
Když jsme vešly, přivítal nás luxusně zařízený a novotou dýchající - tak akorát - veliký prostor. Po levé straně byl malý bar. Zbytek místnosti nabízel stolečky pro čtyři, dva nebo více lidí. Nejvíc mě okouzlila celá pravá část prosklené stěny restaurace. Proto když nás číšník zavedl ke stolku u „obr okna“, byla jsem nadšená. Klid a pohodovou atmosféru v restauraci dokresloval design v přírodním dřevěném stylu. Upoutal mě kontrast mezi tichou a klidnou atmosférou, kterou dokreslovala lounge hudba, a pohled na rušnou ulici. Jezdila po ní auta, popeláři zrovna sbírali odpadky, lidi doslova pádili sem a tam a bezdomovci posedávali okolo Masarykova nádraží a loudili cigarety po kolemjdoucích. A my všichni v restauraci mezi tím vším začali pozvolna degustovat šestichodové menu. A jako přivítací drink jsme dostali tequilu s ginger limonádou ozdobenou řapíkatým celerem. Yummy!
 
Začalo se křehkým tuňákovým sashimi na rukolovým salátku s bílou ředkví a kešu oříšky na sojové omáčce. Pokračovalo se syrovým hovězím masem na vietnamských bylinkách a zázvorovou omáčkou. Protože nejsem moc velký fanda syrového masa, předala jsem svůj chod mé kamarádce, která se po celou dobu rozplývala nad každým talířem, a tak vřele přivítala „double“ chod.
 
Mým favoritem se stal pórkovo-hruškový krém s plísňovým sýrem a smetanou. Tahle kombinace vytvořila příjemně sladkou chuť okořeněnou trpkou a výraznou chutí pórku. Pak přišel na talíři jeden mořský vlk – bílá ryba – chutná, ale to co k ní připravil místní šéfkuchař bylo extra delikátní. Byla to wasabi bramborová kaše. Jemná, vláčná a díky wasabi lehce pikantní. Skvěle podtrhla chuť ryby. Pro mou kamarádku se stala hřebem celého večera hovězí svíčková na čili papričce s jasmínovou rýží. Po tom, co jí vyšlo z úst pár vzdechů a slovo „tak to je luxusní žrádýlko“ jsem nemohla jinak, než nepřenechat jí svůj talíř, protože jsem se těšila na OXO dezert – čokoládovou skořepinu. Číšník přinesl velkou čokoládovou kouli na talíři a řekl: „Klepněte do ní příborem.“ A tak jsem klepla…. a skořápka napraskla… a malou trhlinkou na mě vykouknul bílý krém mascarpone, který doslova volal: „Ochutnej mě.“ A já neodolala a dopřála jsem svým chuťovým buňkám ten poslední chuťový zážitek, který naše degustační menu nabízelo. A stálo to za to!  
 
http://oxorestaurant.cz/
 
Osobní tip: Když se rozhodnete zajít do OXO, určitě si nenechte ujít dámské toalety. A asi je rovnou doporučuji i chlapům (odváží-li se porušit společenská pravidla a vstoupit tam!). Je to zážitek!!! Protože tam snad už jen chybí masérka nohou :-). Najdete tam příjemné bavlněné ručníčky na ruce, tělovou i čistící kosmetiku a dokonce i přípravky na vlasy. Takže jestli tam jdete randit, tak z „prostého“ záchodu máte šanci vyjít jako bohyně právě ostříhaná v nějakém luxusním kadeřnictví a taky „vyperličkovaná“ jako byste právě opustila kosmetický salón! 
 
text by Zuzana Klinková