Nápověda

Tipy na knihy - Propasti nebo Krev na kapradí

 
 Víte, kdo jediný na světě získal prestižní ocenění Glass Key award dvakrát? Pouze Stieg Larsson a Arnaldur Indridason. Dva roky po sobě? Jenom Arnaldur Indridason.
Nenechte si ujít světový bestseller Propasti (v orig. Svörtuloft, Black Skies, 2009) tohoto proslulého islandského spisovatele. Kniha Propasti je jeho v pořadí už dvanáctou knihou vycházející u brněnského nakladatelství MOBA. Děj nás zavede na rodný spisovatelův ostrov Island roku 2005 zažívající obrovský ekonomický boom. Ctižádostiví mladí podnikatelé na sebe upozorňují svými mazanými finančními obchody celý svět. A Island je za to obdivuje. V tomto čase bezmezného růstu se ze strmé skály zřítí bankéř a zahyne. Nehoda? Zanedlouho nato vymahač dluhů umlátí k smrti mladou ženu. Vypadá to, že mezi oběma událostmi neexistuje souvislost. Jisté je však jedno: v obou případech šlo především o peníze.
Psaní má Arnaldur Indridason doslova v krvi. Jeho otec Indriði G. Þorsteinsson byl významný islandský spisovatel a novinář. Arnaldur se narodil 28. 1. 1961 v Reykjavíku, vystudoval historii a živil se jako novinář, nyní spisovatel. Jeho knihy byly přeloženy do 36 jazyků (angličtina, němčina, španělština, čínština, ruština, atd.). To, že je autorem skutečně světových kvalit dokládá i dvojnásobné ocenění Glass Key award (2002, 2003) a vítězství z roku 2005 v britské Crime Writers' Association Gold Dagger Award.
 
Další novinkou je kniha Krev na kapradí jednoho z našich nejoblíbenějších současných spisovatelů Vlastimila Vondrušky. Má podtitul Příběhy Oldřicha z Chlumu a středověké soudničky a volně navazuje na předchozí sbírku povídek Krev na lopuchu. Je rozdělena na dvě části – v první je osm příběhů v hlavní roli s vyšetřovatelem Oldřichem z Chlumu, v druhé pak deset středověkých soudniček inspirovaných skutečnými zločiny.