Nápověda

Izraelská fotografka představí v Praze intimní videoart

„Zvuky tkalcovských stavů, vůně oleje promazávajícího stroje, prach... To vše patří do vzpomínek z mého dětství, do vzpomínky na otcovu tkalcovskou dílnu.“ Tak popisuje izrealská fotografka Roni Ben Ariová momenty, které inspirovaly její nové dílo nazvané LOOM | FATHER | REQUIEM. Vzpomínky ze svého dětství oživila díky fotografii a videoartu. Vyfotografovala staré součástky z tkalcovské dílny jejího otce a později z nich seskládala políčka filmu, jenž můžete poprvé vidět tento čtvrtek 1. listopadu od 18.00 hodin v Galerii Vernon v Holešovicích. Autorka na vernisáži promluví o pozadí projektu a o své bohaté fotografické kariéře. Výstava potrvá v Galerii Vernon až do 31. ledna příštího roku.

„Jednoho dne jsem našla opuštěné součástky z dílny mého otce na půdě starého domu v Tel Avivu. Rozhodla jsem se, že je vyfotím zaprášené tak, jak jsou, a pak z nich pomocí metody stop motion sestavím film. Je to metoda, která je velmi pracná a v dnešní době se už moc nepoužívá. Připomíná tak práci na tkalcovském stavu mého otce, který už dnes upadl v zapomnění,“ popisuje svoji tvorbu Roni Ben Ariová.

Roni Ben Ariová se narodila v městě Ramat-Gan v Izraeli v roce 1947, věnovala se režii televizních reportáží a v současné době umělecké fotografii. Kromě Izraele vystavovala napříkad v Paříži, New Yorku nebo Barceloně. Její dílo můžete v Galerii Vernon spatřit spolu s výstavou European Horizons, která byla otevřena v rámci festivalu současného umění TINA B. a která je zde umístěna až do 10. 11. 2012.

Galerie Vernon
U Průhonu 22, Praha 7
je otevřena od středy do soboty od 13.00 do 18.30 hodin.

www.galerievernon.com
www.facebook.com/VernonGalerie
www.twitter.com/galerievernon