Nápověda

Studio Deform: "Věci děláme s láskou, a tu v supermarketu málokdy koupíte."

Rozhovor s mými spolužáky Jakubem Pollágem a Vénou Mlynářem, alias studiem Deform.

Jako studio fungujete teprve rok, přesto máte na kontě docela dost věcí, které to jsou?
Celé to začalo kolekcí skleněných objektů na designblok 2011, pak jsme navrhli městskou cyklistickou přilbu pro firmu krust, skleněné trofeje na mistrovství světa v tenise juniorů pro firmu Verreum, světelný objekt do českého olympijského domu pro firmu Kavalier a také v rámci školy aktivní reproduktory ve spolupráci s firmou Bang & Olufsen. A to jsou jen věci, co se zrealizovaly. 

Zkuste lidem vysvětlit, proč by si měli koupit produkt od vás a ne z nějakého běžného levného řetězce?

Protože se snažíme, aby věci, které vytvoříme, byly kvalitní a měly v sobě něco navíc. Ať už je to nadsázka, vtip a nebo hezký příběh. Věci děláme s láskou, a tu v supermarketu málokdy koupíte.

Co je pro vás na umprumce specifické a důležité?

Příjemná atmosféra, velmi dobré a inspirativní prostředí a hlavně hodně šikovných lidí kolem nás, a to ať se jedná o grafiky, fotografy či ilustrátory. S nimi si často pomáháme a radíme se.

Naše generace má spoustu možností, cestování, jazyky, mobily a počítače skoro odmalička, cítíte v tom i nějakou nevýhodu?
Nevýhodu vidíme v tom, že lidé si mnohokrát už ani neumějí představit, jak něco udělat bez počítače, a taky je někdy těžké koncentrovat se na práci, protože pořád vám někdo volá nebo píše e-maily. Proto jsme se rozhodli, že náš další projekt bude vyloženě jen o našich rukou a počítač na chvíli zastrčíme do šuplíku.

Co byste dělali, kdybyste dostali milion?
Vrhli bychom se konečně na pár high endových designú, které jsme doteď nemohli realizovat, protože nemáme milion.

Co vás štve v umění, v designu, v politice?
Štve nás politika v designu a umění.

Co vás baví v umění, v designu, v politice?
V umění, že je bez hranic. V designu, že má hranice, které musíme řešit, posouvat a snažit se změnit. V politice, když to lidé “myslí upřímně”.

Letos jste podruhé na Designbloku... jak vnímáte jeho vývoj?
Myslíme si, že se vyvíjí správným směrem a každým rokem se stává o trochu větším a promakanějším. Letos přišla největší změna v tom, že bylo vytvořeno samostatné Openstudio, určené k prezentaci škol, mladých designových studií a samotných studentů. 
Představíme v něm naši novou kolekci s názvem Bianco P, které dominuje mramor. Tomuto projektu předcházela cesta do toskánské Carrary, kde jsme poznávali kompletní proces zpracováni mramoru od těžby po finalizaci. Z této cesty vzniklo krátké video Carrara Trip, na které se můžete podívat právě tady - a na proces naší tvorby pak na Designbloku.
 
Text Viktorie Beldová
Video by TRUST