Nápověda

Izraelská osobnost, kterou možná neznáte: Gil Hovav

Vaří, píše, vychovává osvojené dítě se svým partnerem a s ničím si nedělá hlavu.

Říkají o něm, že je kombinací Jamieho Olivera a J.K.Rowland, renezanční muž a mediální hvězda, přitom potkat ho v jedné z telavivských restauracích, tak ani nevíte, že je tento plešatý sympatický skoro-padesátník něčím výjmečný. On ale výjmečný opravdu je a to nejen svým povoláním či slávou. Gil Hovav je totiž mimo jiné pravnukem jedné z největších osobností moderních izraelských dějin, Eliezera Ben Jehudy, člověka, který věnoval svůj život, a také životy svých dvou manželek, na obnovu hebrejského jazyka.

Koncem 19.století přišel Eliezer Ben Jehuda, původem ruský Žid, vzdělaný v Sorbonně a naprosto posedlý myšlenkou obrození hebrejštiny jakožto mluveného a běžně používaného jazyka do Palestiny. Následoval příběh o modernizaci hebrejského jazyka, vymýšlení novotvarů, sepsání slovníků a vydávání hebrejských novin v Palestině, pro které Eliezer Ben Jehuda obětoval doslova všechno co měl, patří k základům izraelské národní mytologie. I Ben Jehudův vnuk, o kterém je zde řeč především, o svém předkovi mluví s neskrývanou hrdostí. Vždyť právě díky jeho posedlosti svou myšlenkou nakonec prosadil svou a dnes již několik generací Izraelců se v hebrejštině rodí, miluje, válčí a umírá.

Ale zpět ke Gilovi. Pokud jste v posledních letech strávili alespoň krátký čas v Izraeli, jeho tvář vám nemohla uniknout. Gil Hovav je totiž doslova všude. Vaří ve vlastním televizním pořadu Captain Cook, usmívá se na vás z obalů potravin, bilboardů i knižních pultů. Sám tvrdí, že svou slávu nijak zvlášť neprožívá a ani nemá ambice dostat se za hranice Izraele. Říká, že národní kuchyně je něco, co se nedá přeložit a exportovat jinam, je to něco svým způsobem soukromého a jeho ambice jsou naprosto naplněny úspěchem ve vlastní zemi. Mimo vaření se také věnuje psaní krásné literatury v hebrejštině, přednáší po celém světě, a to nejen o vaření, ale také o své rodinné historii a o tom, jaké to je být homosexuálem v takové zemi, jako je Izrael. Když ke všem těmto rozmanitým zájmům přidáme charisma neskutečné síly, výjde nám z toho opravdu pozoruhodná osobnost, setkání s níž je zážitkem na celý život.
Během sotva hodinové přednášky v telavivském muzeu židovské kultury vyprávěl Gil příběhy, které se po generace tradují v jeho rodině – o tom, jak byl jeho pradědeček nesnesitelný manžel a otec, jak bedlivě hlídal čistotu hebrejštiny a rozdávál pohlavky všem, kteří ji nedodržovali. Odpověděl i na ty nejzákeřnější otázky publika a poté dokonce prozradil, kde se dá sehnat nejlepší falafel na světě a jak se připravuje. Také vyprávěl, co všechno ochutnal, v extrémním pořadu s vtipným názvem  Kill Gil. Doma to rozhodně nezkoušejte!