Nápověda

V Praze jsou výstavy připomínající dílo filmového umělce Haruna Farockiho

Dvě pražské instituce si aktuálně připomínají dílo nedávno zemřelého německého filmaře, umělce Haruna Farockiho (1944-2014). Rodáka z Nového Jičína, který ve světě proslul jako inovátor filmové tvorby a dekodér ideologie obrazu, představuje videoinstalace v Goethe-Institutu a výstava v pražské galerii FUTURA.
 
„Vzhledem k tomu, že film je schopen zaznamenat stopy fyzické skutečnosti a tyto momenty uchovat jako trvalé obrazy, zachovávaly si filmové světy vždy svůj přímý vztah k realitě. Harun Farocki se ale zajímal o to, co stane, když se počítačově generovaným obrazům videohry – které žádnou takovou indexovou vazbu nevykazují – podaří přisvojit si film, doposud nejdůležitější médium pro tvorbu vizuálních světů,“ vysvětluje Jakob Ráček z českého Goethe-Institutu.
 
Odpověď dává videoinstalace nazvaná PARALELA I-IV. Ve svém posledním projektu zde Harun Farocki sledoval vývoj počítačově generovaných grafik od prvních dvojrozměrných schémat před více než 30 lety až po dnešní fotograficky realistické obrazové světy. S pomocí příkladů z oblíbených her a s použitím esejistického komentáře se zde klene oblouk od schémat zobrazování přírody přes možnosti tělesného pohybu až k důsledkům převládající „ich“ perspektivy a podivným fyzikálním zákonům světa počítačových her.
 
PARARELA I-IV se po slavném přijetí v Muzeu současného umění Hamburger Bahnhof v Berlíně dostává konečně do Prahy. Doprovodí zde výstavní projekt galerie FUTURA, jež dílo Haruna Farockiho ukazuje v duo výstavě s tvorbou Zbyňka Baladrána. „Největší síla Farockiho práce je v tom, jak ztvárňuje fungování mocenských aparátů jako vlastně banálních, technických, mechanických a bez afektů a jak přesně určuje pozici filmu mezi výkonem této moci a stejně banálním zabavením diváků,“ vysvětluje Michal Novotný z galerie FUTURA: „A také v tomu, jak jednoduše to dokáže sdělit,“ dodává.
 
Oba pražské projekty přiváží dílo velkého filmaře s cílem představit jeho odkaz veřejnosti a zároveň ucitít umělcovu památku. Harun Farocki nečekaně zemřel dne 30.07.2014.
 
07ǀ02ǀ-13ǀ03ǀ2015
PARALELA I-IV. Videoinstalace Haruna Farockiho
Vernisáži předchází dne 06ǀ02ǀ2015 od 16:00 panelová diskuze, více ZDE.
Goethe-Institut, Masarykovo nábřeží 32, 110 00 Praha 1. Více ZDE.
 
DO 22ǀ03ǀ2015
HARUN FAROCKI/ZBYNĚK BALADRÁN
Galerie FUTURA, Holečkova 49, 150 00 Praha 5. Více ZDE.