Nápověda

Včelka - originální česká aplikace pro procvičovaní čtení

Aplikace Včelka odbornou a zároveň zábavnou formou umožňuje dětem systematicky procvičovat čtení na denní bázi. Po úvodní diagnostice aplikace automaticky navrhne sadu vhodných cvičení ušitých přímo na míru danému dítěti, které i dále v průběhu přizpůsobuje aktuálním schopnostem dítěte.
 
Více info v tomto videu.
 
Celý projekt funguje jako tzv. společensky prospěšné podnikání (= zisk není rozdělován mezi majitele, ale je reinvestován zpět na další zvýšení pozitivního společenského dopadu). Aplikace je téměř dokončena a nyní je testována v pedagogicko-psychologických poradnách po celé ČR. Včelka zabodovala i na mezinárodní úrovni v soutěži TechCrunch Distupt Battlefield (pod jménem Levebee), více informací zde.
 
Na další rozvoj se stále sbírají finance, proto byla spuštěna crowdfundingová kampaň na portálu Odstartováno.
 
Protisedi.cz se tvůrců Včelky zeptalo na pár základních otázek: 
 
Co vás k tomu vedlo?
Náš tým před dvěma lety spustil aplikaci na výuku rychlého čtení Rozečti.se, která je určená především pro vysokoškoláky a obecně dospělé. Během jejího rozvoje nám z rozhovorů s učiteli, rodiči i odborníky na vzdělání vyplynulo, že mnohem větší problém se čtením mají děti. Především šlo o špatně naučené čtení až dyslexii. Rozhodli jsme se proto vyvinout aplikaci, která by se čtením pomohla právě těm nejmladším. Odbornou stránku hlídá PaedDr. Renata Wolfová a PhDr. PaedDr. Anna Kucharská, Ph.D., které jsou nově součástí našeho týmu.
 
S čím se potýkáte?
Nejtěžší bylo vyvinout tu část aplikace, která zajišťuje její světovou unikátnost. Ta spočívá ve schopnosti správně diagnostikovat slabá místa v procesu čtení daného dítěte, navrhnout vhodnou počáteční sadu cvičení a pak dále sledovat pokrok dítěte a cvičení tomu přizpůsobovat. Naši programátoři měli zpočátku jen velmi mlhavé povědomí o odborné stránce věci a naopak speciální pedagogové v našem týmu měli nejasnou představu o možnostech současných technologií. Věříme, že se nám ale oba světy podařilo propojit a výsledkem je aplikace, která se velmi blíží tomu, jak k dětem přistupují speciální pedagogové. Právě nyní aplikaci se speciálními pedagogy testujeme, napříč celou ČR.
 
Co jste se naučili?
Včelka je oproti Rozečti.se výrazně komplexnější co do variability cvičení. Cesta aplikací je pro každého čtenáře zcela individuální a reflektuje jeho aktuální schopnosti. Naučili jsme se s touto nelineárností systematicky pracovat, což byla rozhodně jedna z lekcí, kterou jsme si odnesli. Vyzkoušeli jsme si kromě toho mnohem intenzivnější práci s multimediálním obsahem-nahráváním zvuků, animováním vektorových ilustrací atd. Za více než rok příprav jsme také získali mnohem lepší přehled o potřebách dětí, rodičů i speciálních pedagogů - pro ty všechny je Včelka určena.
 
Kdy bude k mání?
Aplikace Včelka bude k dispozici pro širokou veřejnost od února 2015. Už teď je ale možné si za zvýhodněnou cenu přístup předplatit na crowdfundingovém serveru Odstartováno (zde) a tím celý projekt také podpořit.