Nápověda

Jak dopadl festival Mighty Sounds 2012?

Osmý ročník Mighty Sounds se letos konal mezi 13. a 15. červencem na letišti Čápuv Dvůr u Tábora. Nášup energického punku, ska, reggae a dalších žánrů a odnoží se odehrál za dosti proměnlivého počasí, kdy chvíli leje a chvíli praží sluníčko a vůbec se nedá odhadnout, jak bude za půl hodiny. Počasí ale zdaleka nebránilo fanouškům užívat si tuto nabitou hudební smršť, která se valila nejen ze tří hlavních scén, ale také z několika Dj stanů.

Organizátoři letos připravili nadupanej line-up, ve kterém na horních místech figurovala jména, jako třeba Alborosie, Inner Circle, The Locos, Irie Révoltés, Biohazard atd. atp. Ti všichni předvedli skvělé výkony, publikum vřelo vzrušením a všichni si užívali párty, jak má být. Mighty Sounds ale neni jen o velkých a zvučných jménech. Pojďme se tedy podívat na některé menší perly, které jsou na plakátech psány malým písmem, nebo tam dokonce nejsou vůbec uvedeny.

Český hudební fanoušek je velice zvláštní druh stvoření a proto někdy jedná podle záhadných vzorců chování. Proto se pak asi může stát, že například česká kapela Sto Zvířat má větší kotel než po nich vystupující The Skints z Velké Británie. Tím nechci ubírat na kvalitách Zvířatům, ale upřímně, neznáme to už všichni až moc dobře? Nestálo by za to, objevovat něco nového? Určitě stálo, zvláště, když k tomu máme takové příležitosti, jako koncert, již zmiňované kapely The Skints, který byl prostě vynikající. Strhující koncert a zejména krásná multi-instrumentálně nadaná frontmenka, která zvládá zpěv, klávesy, melodiku a chvílemi saxofon téměř zároveň uchvátila nejen mne, ale i tu hrstku diváků, kteří zbyli z mocného crowdu po Sto Zvířat.

Další zajímavou partou, která zaslouží pozornost byli němečtí
Sattatree, kteří předvedli nášup world music rytmů lemovaný kvalitní basovou linkou, nebo například argentinská kapela Capitan Tifus, která bavila obecenstvo svojí spontánní show na scéně divadelního šapito.

Mighty OBF

To pravé se ale odehrávalo v sobotu na scéně Radia 1, kde vystoupil zástupce mladého reggae z Keni Fireson Bantu, kterého podpořil i na line-upu neohlášený mc General. To bylo však jen předznamenání toho, co se na scéně dělo dál. S rozjetým večerem nastoupili Dj's z ženevského OBF sound systému a to teprve začala pravá smršť. Jejich probasovaný dubový set trval bezmála 3 hodiny a na mocném zvuku zapůjčeném od Roots&Future Sound System a Forward March Posse se doslova otřásala zem a nikdo z přihlížejících prostě nemohl zůstat v klidu na místě. OBF tak jasně ukázali, co se asi tak může skrývat pod názvem jejich večírků DUBQUAKE, které pravidelně organizují.

Mighty sounds tedy byla velká akce, která nedovolila člověku aby se za celé 3 dny jejího konání nudil. Neustále se někde dělo něco zajímavého až člověk mnohdy litoval, že nemůže být na několika místech zároveň. Někdo si mohl najít nenápadnou módní přehlídku pořádanou obchodem SkunkFunk, někdo jiný mohl sledovat sprejery při graffiti jamu, nebo exhibici v U-rampě na skateboardu a bruslích, jiní si jen mohli užívat společně stráveného času. Jasné ale je, že všichni si akci užili a na lidech to bylo vidět.

Text: Kryštof Janíček