Nápověda

Jak se hlídají kočky? Rozhovor se zakladatelem catsittingu v Čechách

Narazili jsme  na web catsit.cz nabízející profesionální hlídání koček. A protože se nám tahle služba moc líbila, udělali jsme krátký rozhovor s Tiborem Foltinským, zakladatelem první české profesionální catsittingové agentury!
 
Tibore, o čem je služba profesionálního hlídání koček, takzvaný catsitting?
Jedná se o hlídání koček přímo doma u klientů. Kočky totiž nesnáší změnu prostředí a během dovolených svých chovatelů chtějí zůstat doma v pohodlí.
 
Jak tenhle nápad vlastně vznikl? A jak dlouho už agentura Catsit.cz funguje?
Na trhu jsme od roku 2011. Jelikož moje práce vyžadovala cestování a kočku mi museli hlídat známí, které jsem tím ale nechtěl příliš zatěžovat, hledal jsem podobnou službu na internetu a nic důvěryhodného jsem nenašel. Vzhledem k tomu, že podobný problém řešili i mí kolegové v práci, řekl jsem si, že by po catsittingu mohla být poptávka.
 
Komu hlídáte kočky?
Ze začátku to byli nejvíce cizinci pracující v Praze, protože byli na catsitting zvyklí ze své vlasti. Postupně se přidávali i čeští klienti a dnes již jejich počet převažuje. Často se nám ozývají chovatelé koček, které vyžadují zvláštní péči jako podávání léků. Hlídáme ale i celé chovné stanice a kočičí hotely, jejichž majitelé také občas potřebují dovolenou.
 
Jak služba funguje v praxi?
Pokud si klient u nás objedná catsitting, tak se s ním nejprve jeho catsitterka sejde v místě hlídání, aby si zapsala veškeré instrukce ohledně koček a domácnosti. Podepíší pak spolu dohodu o hlídání, jejíž součástí je i seznam úkolů a předají si klíče. Během klientovy nepřítomnosti pak catsitterka plní úkoly dle daného seznamu a z každé návštěvy pošle krátkou zprávu a fotografii s kočkami.
 
Kolik catsitterek máte dnes v týmu?
V současné době máme tříčlenný tým catsitterek.
 
Jaké máte plány do budoucna?
Chceme především neustále zkvalitňovat své služby. Sledujeme proto trendy v zahraničí, vzděláváme se v oboru a komunikujeme s našimi klienty o možnostech zlepšení jejich zákaznického zážitku. Do budoucna je našim cílem rozšíření značky do všech krajských měst Česka.
 
Chcete začít hlídat i jiná zvířátka?
Někteří naši klienti mají kromě koček i jiné drobné mazlíčky, o které se jim rádi staráme. Rozšíření služby např. o hlídání psů ale nyní neplánujeme. Chceme se specializovat na kočky, jejichž jsme všichni v týmu vášniví chovatelé a kterým je naše služba šitá na míru.
 
Jak bojujete proti šedi všedních dnů?
Catsitterky mají díky své práci možnost komunikovat se zajímavými lidmi, kterým se navíc mohou starat o kočky. Svoje povolání skutečně milují a užívají si každý den, kdy ho mohou vykonávat.
 
- - -
 
O čem je profesionální hlídání koček v Česku?
Co s kočkou o dovolené je problém, který už nejspíš řešil každý chovatel. Řešením může být profesionální služba, která vám zajistí péči o kočky přímo u vás doma. Jedná se o alternativu ke kočičím hotelům, nazývá se catsitting a má svůj původ v USA.
 
Více na www.catsit.cz nebo na facebooku.