Nápověda

Bardzo fajný večer představí film Jsi Bůh, polský hiphop, silent disco párty a polské delikatesy

V pražském Biu Oko se 3. dubna 2014 uskuteční již druhý večer věnovaný polské kultuře nazvaný Bardzo fajný večer. "Myslíme si, že kultura našich sousedů je zajímavá v mnoha směrech a chceme pražskému publiku ukázat, že Polsko není jen zemí katolíků a levných potravin," říká Jana Tomášová ze spolku Popular o. s., který akci organizuje. Tématem jarního večera je polský hiphop. Diváci se mohou těšit na bohatý program – projekci hudebně působivého filmu Jesteś Bogiem (Jsi Bůh), který vypráví o legendární hiphopové skupině Paktofonika, na audiovizuální silent disco párty, nejvybranější polské pochutiny a speciální nápojové menu. Úvodní slovo bude mít host večera Vladimir 518.
 
Bardzo fajný večer uvede v pražské premiéře polský film Jesteś Bogiem (Jsi Bůh), který vypráví příběh legendární polské hiphopové skupiny Paktofonika. Snímek zachycuje atmosféru konce devadesátých let na polské hiphopové scéně a přibližuje osudy členů kapely - Magika, Fokuse a Rahima, pro které je hiphop smyslem života. Film režiséra Leszka Dawida získal ocenění na Festivalu polských filmů v Gdyni a polskou filmovou cenu Złota kaczka za nejlepší film roku 2012. V České republice byl uveden loni na MFF Karlovy Vary 2013.
 
Po skončení filmu, který svou výrazně rappovou dikcí zaručeně zvedne diváky v kině ze sedaček, bude následovat hudební silent disco párty se sluchátky. Speciálně namixovaný polský set připraví DJ Fatte, který patří mezi nejvíce produktivní beatmakery v Čechách a na Slovensku. O vizuální doprovod se postará VJ Giusseppe (KinoCirkus.cz). Hostem večera je český rapper, výtvarník a producent Vladimir 518, který celou akci zahájí úvodním slovem o českém a polském hiphopu. Během večera budou moci návštěvníci také ochutnat vybrané polské delikatesy a na baru bude připraveno speciální polské nápojové menu.
 
Akci pořádá Spolek Popular o. s., který se snaží o popularizaci polské kultury v České republice. "Bardzo fajný večer organizujeme v Biu Oko již podruhé. Konceptem našich polských večerů je spojení filmu, hudby a také dalších forem umění, polského jídla a vždy ještě něčeho navíc."uvádí Tereza Mácová, koordinátorka akce a předsedkyně spolku o budoucích aktivitách a dodává: "Naším cílem je uspořádat několikadenní festival polské kultury, který plánujeme na podzim tohoto roku."
 
Akce je organizována za finanční podpory Polského institutu v Praze. Mediálním partnerem je stanice Český rozhlas 3 – Vltava, která je tento rok programově zaměřena právě na Polsko.
 
Vstupenky jsou dostání na pokladně kin BIO | OKOKino Světozor a Kino Aero a také elektronicky na www.biooko.net/cz/program.
Facebook profil: www.facebook.com/bardzofajnyfestival
Facebook událost: https://www.facebook.com/events/1426695850908670/
film Jesteś Bogiem trailer - http://vimeo.com/album/2438873/video/70928681
(Film je uváděn v originální polské verzi s anglickými a českými titulky.)