Nápověda

Herečka Ivana Jirešová: Bikram jóga je pro mě stabilitou

Herečka Ivana Jirešová se zúčastní ve čtvrtek 27. března akce Jóga Expo a Český Jóga Sport Šampionát 2014 v OC Arkády. Při této příležitosti vznikl tento rozhovor na téma "jóga v životě Ivany". (více o akci Jóga Expo a Český Jóga Sport Šampionát 2014 zde.)

 

Jak jste se ke cvičení bikram jogy dostala?
Úplně poprvé před 8 lety mě dovedla kamarádka do studia na Národní, ale v té době jsem byla ještě velmi "rozlítaná", takže jsem nevydržela pravidelně docházet a skončila jsem jen u třech lekcí. Podruhé se stala má návštěva osudnou... Když se otevíralo nové studio na Pakráci, byla jsem se podívat... No, a od té doby už jsem závislák (samozřejmě v dobrém slova smyslu).

 

Jak dlouho a jak často ji cvičíte?
Třetím rokem a snažím se "potit" minimálně dvakrát týdně. Někdy to samozřejmě nevyjde, ale jindy to třeba zase vyjde i třikrát týdně.

 

Co vám cvičení přináší?
Díky výrazným fyzickým benefitům, což je samozřejmě neustálé procvičování páteře, prokrvování svalů i vnitřních orgánů na celém těle, se cítím dobře a mám potom energii rozdávat ji tam, kde je třeba. "Mučím" se proto, abych mohla být užitečná sobě, a tím pádem i ostatním.

 

Pomáhá vám cvičení bikram jogy nějak ve vaší profesi?
Mám velmi náročnou práci na čas i na psychiku. Jsem herečkou na "volné noze" - neexistuje žádný řád a pravidla jsou, přinejmenším, neodhadnutelná… Někdy mám pocit, že je má profese srovnatelná s "balancováním" provazochodkyně. Bikram joga je pro mě stabilitou, díky níž jsem neustále nohama na zemi a dokážu statečně přijímat výzvy i prohry.

 

Jaká je vaše nejoblíbenější a nejméně oblíbená pozice?
Nejoblíbenější je samozřejmě "šavasána", protože jsem většinou neustále unavená. A nejneoblíbenější jsou "utkasana" - divná poloha - a pak "kobylka".

 

Komu byste cvičení doporučila?
Všem bez rozdílu. Všem lidem bych přála, aby se do cvičení zamilovali, stejně jako já! Samozřejmě, díky velkému teplu, bych bikram jogu doporučila především zimomřivým bytostem! Protože já mívám omrzliny už při +5 C, takže vím, co mě vždycky bezpečně dokáže zahřát.

 

A uvidíme vás na šampionátu?
Ano, a moc se opět těším! Trochu si zacvičím a moje Sofinka také. :-)