Nápověda

Loutkám jde voživot! - akce na obnovu loutkářské tradice v Mladé Vožici

V tomto týdnu, tzn. 1. – 6. 7. 2012 se v Mladé Vožici koná akce, jejíž cílem je obnovení loutkářské tradice, která v Mladé Vožici průběžně fungovala již od roku 1929. Po revoluci však tato tradice utichla a loutky zůstaly uzamčené na půdě místní zvláštní školy.

Studenti pražské DAMU a nově vzniklý mladovožický divadelní soubor Voživot proto zorganizovali akci Loutkám jde Voživot, který má utichlou tradici obnovit.

Centrem akce je zámecká zahrada, ve které každý den probíhá oprava pozůstalých historických loutek a loutkářské workshopy, vše pod vedením studentů Katedry alternativního a loutkového divadla pražské DAMU.

Po celý týden budou akci doprovázet divadelní představení a jejím vrcholem bude slavnostní otevření Muzea mladovožických loutek v mladovožické solné věži (6.7. od 17. hodin) a první loutková premiéra nově vzniklého mladovožického divadelního souboru Voživot (6.7. od 19. hodin).

„Obnovit loutkářskou tradici nemůžeme, ale můžeme udělat vše, co je v našich silách, aby se obnovila jaksi sama. Vynesli jsme loutky na vzduch, opravujeme je, zveme mladovožičany, aby nám pomáhali a pozvali jsme profesionály naučit místní divadelníky pracovat s loutkami.“, řekl Janek Lesák, inciátor projektu.

Právě Voživot se svou činností snaží navázat na tradici místního amatérského divadla a nyní se snaží obnovit i jeho loutkářskou linii, která se pojí mimo jiné i se jménem významné osobnosti českého loutkářství, výtvarníka a loutkáře Oty Bubeníčka.