Nápověda

Blíží se šampionát Bikram jógy. "Je pro všechny," láká organizátorka

Rozhovor s Terezou Bonnet Šenkovou, která k nám Bikram jógu dovezla a je majitelkou pražských studií www.bikramyoga.cz.
 
Pro koho je šampionát určen?
Šampionát je určen pro všechny, kteří si ještě stále myslí, že jóga je jen protahování pro duchovně osvícené a pružné jedince. Na pódiu se představí soutěžící, se kterými se můžeme všichni ztotožnit. Tito lidé mají své rodiny, zaměstnání a zdravotní problémy, ale díky pravidelnému cvičení, speciálního tréningu a neustálému prohlubovani jejich schopností, stejně jako tomu je ve sportu, se rozhodli vystoupit na veřejnosti a inspirovat k cvičení další. Cílem je zkvalitnění životního stylu a zdraví široké veřejnosti. V Indii se šampionáty v Hatha józe pořádají už spousty let. Založili jógovou federaci a snaží se propagovat jógu jako sportovní disciplínu a ne jen duchovní záležitost. My se organizováním šampionátu snažíme dokázat, že existuje mnohem modernější alternativa bezduché posilovny, která má obrovský efekt na naši fyzickou, ale i mentální kondici.

Co mohou účastníci očekávat a na co se těšit?
Už od 11h budou na pódiu probíhat rozhovory se zajímavými hosty na téma cvičení Bikrm Yogy. Mezi jednotlivými rozhovory budou probíhat ukázky lekce. Hostem dne bude herečka Ivana Jirešová, ale také choreografka Qaša, a protagonisté seriálu První krok Šárka Vaculíková a Jakub Lettko. V podvečer proběhne hlavní rozhovor s Rajashree Choudhury, čtyřnásobnou šampiónkou Indie a průkopnící myšlenky zařazení jógy do olympijských sportovních disciplin. Šampionát samotný začne v 18h soutěží žen a mužů, jako host večera zazpívá Markéta Konvičková. Na konci předvede neuvěřitelnou ukázku poloh světový šampion 2012 Joseph Encinia. Všichni návštěvníci OC získají lekci BY zdarma a mohou vyhrát měsíční předplatné.

Jaké jsou benefity bikram jógy?
Pravidelným cvičením dochází k pročištění lymfatického systému, posílení systému imunitního a zrychlení metabolismu. Cvičením v teple také dojde k lepšímu prokrvení a rychlejšímu spalování tuků. Zvyšujeme kapacitu plic, pružnost páteře a dochází k posílení srdeční činnosti a zlepšení krevního oběhu. Pravidelným natahováním a stlačováním, klouby jsou zásobovány dostatečným množstvím maziva, kosti jsou posíleny. Svaly jsou protaženy a posíleny, tím dochází ke zlepšení celkové rovnováhy. Pocením je tělo zbaveno všech nadbytečných toxínů. Bikram Yoga stimuluje endokrinní systém a tím napomáhá vyvážení emocí a citů. Fyziologicky, pravidelné praktikování harmonizuje nervový a endokrinní systém, které jsou klíčem k lidské spokojenosti a duševnímu zdraví. Navíc, Bikram Yoga učí trpělivosti, napomáhá ke zlepšení koncentrace, cvičí vůli a odhodlání. Tím, že člověk lépe pozná sám sebe a své limity, vnější tlaky okolí a stres všedního dne začíná být nepodstatný a lépe se tomu všemu dá bránit.
 
Český Yoga Asana Šampionát 2012
neděle 29. 4. 2012

Obchodní Centrum Chodov

Cílem organizování jóga šampionátu na veřejném místě, jak je tomu už stovky let v Indii, je propagovat jógu jako sportovní disciplínu, a nikoliv jen jako duchovní záležitost. Zařazení jógy do kategorie sportu bude inspirovat k cvičení další, což výrazně zkvalitní životní styl a zdraví široké veřejnosti.

www.bikramyoga.cz