Share |

Zóna bez hranic: Současný česko-slovenský autorský šperk

foto: pořadatel akce

Výstava „Zóna bez hranic. Česko-slovenský autorský šperk“ prezentuje 36 českých a slovenských autorů a předkládá výběr z jejich aktuálních kolekcí. Vystavené objekty boří mýty a hranice toho, co by mohlo být považováno za šperk v tradičním slova smyslu. Nemusí být decentní, uměřené a reprezentativní. Naopak jdou proti proudu, mají vlastní názor, jsou výrazné a nutně přitahují pozornost. Nemají ambici být elegantním doplňkem, ale fungují jako autonomní umělecké dílo.
 
Kurátorky Marcela Kindl Steffanová, Tereza Vernerová Volná a Mária H. Nepšinská oslovily jak zavedené a úspěšné umělce, tak mladé, neznámé tvůrce. Primárním kritériem výběru byl jedinečný umělecký výraz artefaktů, z nichž některé se svým projevem blíží volné plastice, zatímco jiné jsou úzce funkčně a ideově spjaté s tělem nositele.
 
Autoři kreativně pracují jak s tradičními šperkařským materiály, jako je stříbro, zlato nebo perly, ale nebojí se experimentovat ani s materiály zcela výstředními. Výstava představuje mimo jiné šperky z plastů či silikonu, z lan, křehké křídy nebo využívající dekoru pečlivě kultivovaných plísní.
 
Kombinace vystavených šperků z Česka i Slovenska poukazuje na fakt, že umění nemusí nutně respektovat politické hranice. Šperkaři z obou zemí spolu komunikují prostřednictvím své tvorby, která jako by rozdělení Československa téměř nezaznamenala. Mnohé autory spojují přátelství, studijní a sympoziální pobyty v jedné i druhé zemi a další formy profesionální i ryze osobní spolupráce. Společně tak překračují hranice obou zemí i zažitých představ o tom, co vše může být šperkem.
 
Výstava od listopadu 2017 do června 2018 putuje po čtyřech středoevropských městech (Jablonec nad Nisou, Praha, Bratislava, Legnica) s bohatou šperkařskou tradicí. V pražské galerii SmetanaQ bude k vidění od 25. 1. do 22. 2. 2018.
/WEB/
 
Vystavující autoři:
Vladimír Komňacký
Ludmila Šikolová
Martin J. Pouzar
Jana Válková Střílková
Marta Švajdová
Marcela Kindl Steffanová
Martin Grosman
Veronika Pouzarová
Petr Vogel
Karla Olšáková
Hana Polívková
Dana Tomečková
Lucie Houdková
Martin Verner
Martina Singerová
Kateřina Jirsová
Markéta Kratochvílová
Alžběta Dvořáková
René Hora
Markéta Šumová
Adéla Wiesenbergová
Tereza Borlová
Kristýna Španihelová
Slavomíra Ondrušová
Jana Machatová
Peter Machata
Pavol Prekop
Barbora Jamrichová
Viktória Munzker
Maya H. Nepšinská
Karol Weisslechner
Blanka Cepková
Mia Čopíková
Katarina D. F. Siposová
Veronika Uhrecká
Kateřina Kissoczy

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.