Share |

Znepokojuje vás vývoj v ČR?

Znepokojuje vás vývoj v ČR? ptali jsme se chytrých hlav.
Nejsme politický magazín, ale některé z událostí posledních měsíců nás poněkud znepokojily. Zajímá nás, co si myslí lidé z dalších médií, případně lidé s erudicí v oblasti české historie. Máme být neklidní? Naši anketu zodpověděli respondenti takto:
 
Karel Hvížďala (novinář na volné noze, aktuálně spolupracuje např. s Českým rozhlasem)
Znepokojuje vás současná společenská situace v ČR?
Nejen v ČR, ale i v celí naší civilizaci je situace velmi nebezpečná.
Jak vidíte vývoj v zemi do budoucna?
Nejprve by to chtělo, aby v jednotlivých zemích našeho společenství převládly vlády  složené z morálně-legálních autorit, které by věděly, že redukde politiky na ekonomiku, nadřazenost kolektivní odpovědnosti nad individuální odpovědností a akceptování lží ve veřejném prostoru naší civilizaci zásadně oslabují a teprve pak by na to mohly reagovat parlamenty. Pokud se tak nestane, budeme zřejmě svědky konce naší civilizace.
 
Jaroslav Plesl, šéfredaktor MF dnes
Znepokojuje vás současná společenská situace v ČR?
Neznepokojuje. Výborně se bavím.
Jak vidíte vývoj v zemi do budoucna?
Pozitivně. Pokud budou zachovány demokratické principy fungováníi společnosti.
 
Jiří Padevět, autor knih o české historii
Znepokojuje vás současná společenská situace v ČR?
Spíše než znepokojuje, tak štve. Tahle země je plná schopných, inteligentních a příjemných lidí a přitom na vás z veřejného prostoru neustále a pořád dokola blekotá několik zamindrákovaných psychopatů svoje nesmysly. Popřejme raději sluchu těm, kdo mají opravdu co říci. 
Jak vidíte vývoj v zemi do budoucna?
Nejsem chvála bohu ani guru náboženské sekty, ani prognostik, ani mluvčí, abych musel vidět do budoucna. Takže nevidím, ale věřím. Věřím, že Česká republika zase bude příjemným místem k životu nejen pro pracovníky rozvědek východních říší, ale taky pro lidi, kteří ji mají rádi, ať už jsou z Prahy, Chebu, Frýdku-Místku nebo Luhačovic.
 
Jindřích Šídlo, šéf videozpravodajství Seznamu
Znepokojuje vás současná společenská situace v ČR?
Vlastně ani ne tak moc, myslim, že dojem všeobecný nasranosti, nebo jak to říct, hrozně násobí sociální sítě a vůbec neosobní komunikace. Píše mi celkem dost čtenářů, že jsem Havloid, knížecí poskok nebo prostě idiot. Když jim normálně odpovím, většina (opravdu většina) z nich začně komunikovat úplně normálně. Což je dost zajímavý, protože jsou to lidi mimo mojí sociální bublinu nebo skupinu, který bych jindy těžko poznal. Takže ne že by to byla nějaká velká sláva, některý věci jsou opravdu znervozňující, za mě kupříkladu to, že už spousta lidí nepovažuje za úplně automatický, kam patříme. Ale taky kromě začátku 90. let nepamatuju nějaký vyloženě idylický období. Idylický možná ale jen proto, že se člověk cítil bez pochybností na vítězný straně.
Jak vidíte vývoj v zemi do budoucna? 
Upřímně, nevím, ale myslim, že bude - stejně jako vždycky - záviset na ekonomice. Zeman, kolem nějž se všechno to dusno točí, je produkt fakt autentický "blbý nálady", strašně dlouhý krize a skandálů let řekněme 2008-2013. Lidi se maj dneska objektivně líp, než před pár lety, což, když se zklidní po facebookový bitce, i přiznaj. Politika neovlivňuje životy tak, jak si myslíme my, novináři, co píší a žijí politiku 20 let.
 
foto Thomas Depenbusch, licence  CC BY SA 2.0


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.