Share |

Známý fotograf Martin Stranka vystavuje svoje Znovuzrození v nákupní galerii

foto: Martin Stranka

Talentovaný český fotograf s řadou mezinárodních ocenění Martin Stranka představí ve dnech 21. 3. – 11. 4. 2012 v prostorách Nákupní galerie Myslbek svou sbírku fotografií nesoucí název Znovuzrození. Vernisáž k výstavě proběhne v rámci úvodního dne výstavy, a to ve středu 21. 3. od 17.00 hodin v přízemí Nákupní galerie Myslbek.

Fotograf Martin Stranka je známý spíše za hranicemi České republiky, kde jeho dílo shlédli návštěvníci samostatných či skupinových výstav ve městech jako New York, Tokio, Sao Paulo či Londýn. Přesto však ani českému publiku není neznámý, a to nejen díky řadě prestižních ocenění doma i v zahraničí. Nyní mají čeští milovníci fotografie možnost poznat autorovo ztvárnění vizí mezi sněním a probouzením, a to v prostředí Nákupní galerie Myslbek.

Čím Martina Stranku zaujala možnost vystavovat v Nákupní galerii Myslbek? „Je zde jedna spojitost, která mě na této výstavě skutečně zaujala a je pro mě výzvou. Jsem člověk, kterého vždy baví hledat kontrasty ve všedních okamžicích. Kupříkladu mě baví lidé, kteří se v prudkém dešti nesnaží hledat úkryt. Stejně tak mě baví hledat kontrast ve svých fotografiích plných rovnováhy a čistého klidu skrze takové rušné prostory, kterými je právě nákupní galerie Myslbek a samotná ulice Na Příkopech. Ve fotografii je kontrast jedním ze základních principů. Tak proč to celé neotočit o dalších 180 stupňů a použít tematicky poklidnou fotografii už jako samotný kontrast do tak rušného prostoru, kam je fotografie zasazena,“ vysvětluje autor výstavy.

„Věříme, že vybrané fotografie zákazníky Myslbeku osloví svou zvláštní až magickou atmosférou a umožní jim se zasnít alespoň na chvilku i během rušného pracovního dne,“ dodává k výstavě Diana Moosová.

Výstava je umístěna ve spodní části Nákupní galerie Myslbek a je neprodejní.

O autorovi
Martin Stranka se narodil v Mostě pátek třináctého v dubnu 1984, vystudoval gymnázium v Litoměřicích, kde žil přes 20 let a poté v Praze dokončil vysokou školu. Fotografii se věnuje od roku 2007, avšak nikdy ji nestudoval, a tak byl vždy sám sobě samoukem.

Jeho osobitý způsob vidění fotografií se nachází mezi sněním a probuzením. Zachycené snímky se promítají do těch několika málo vteřin, kdy stojíte na pomezí obou světů. Fotku vnímá jako prostor, kde nachází čistou rovnováhu a klid. Za poslední 2 roky posbíral přes tři desítky mezinárodních ocenění v oblasti fotografie. Mezi ty nejcennější určitě stojí za zmínku Emerging Talent Award v soutěži Nikon International Photo Contest, dále pak International Photo Awards, Sony World Photography Awards nebo již dvakrát za sebou Digital Photographer of the Year.

Jeho výstavy bylo možné shlédnout od Ameriky, přes Evropu až po Asii. Vystavoval na takových místech jako New York, Miami, Los Angeles, Londýn, Milano, Tokio, Sao Paulo, Hong Kong, Vídeň, Brusel a mnoho dalších. Martinovy fotografie byly prezentovány v uznávaných londýnských galeriích jako Getty Images Gallery nebo Saatchi Gallery.

Nejen výstavy, ale např. i titulní strana knihy pro největší vydavatelský dům v New Yorku Harper Collins Publishers patří mezi Martinova díla. Martin spolupracuje s řadou další vydavatelských domů, ať už co se týče knih či hudby, nebo napřímo s řadou umělců nejen z hudební branže.

Více o Martinovi Strankovi: www.martinstranka.com


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.