Share |

Známe výsledky III. ročníku hudebních cen Vinyla

foto: pořadatel akce

Vítězové III. ročníku hudebních cen Vinyla byli vyhlášeni v průběhu slavnostního večera v brněnském klubu Fléda. Ocenění našla své majitele ve třech kategoriích. Za Desku roku kritici zvolili nahrávku SEATod skupiny Vložte kočku. Objevem roku se stali Nylon Jail. Počinem roku pak projekt Piana na ulici. (Zdůvodnění viz níže.)
 
Oceněním pro vítěze se stala LP deska, který vyšel v limitované edici 100 kusů a obsahuje po jednom hudebním tracku od všech nominovaných. Obal vytvořil přední český výtvarník Krištof Kintera a exempláře určené jako ocenění navíc autorsky dotvořil a signoval (foto v příloze). „Chtěli jsme vytvořit funkční cenu a nikoli jen artefakt, na který se práší. Vinyl vyšel především díky podpoře společnosti GZ Media, která se stala partnerem ceny a vinyl vyrobila,“ dodává k ocenění Tomáš Grombíř za koordinátory ceny, občanské sdružení Goliart. Slavnostní vyhlášení proběhlo pod taktovkou moderátorské dvojice Martin Tvrdý&Hortenzie Vzteklá.
 
Ocenění předala Rada hudební ceny Vinyla, která funguje jako odborný garant a ideově formuje směřování ceny. Rada je pro ročník 2013 složená z Petra Ference (His Voice), Jany Grygarové (Full Moon), Viktora Paláka (theaardvark) a Karla Veselého (nezávislý publicista), „Podle pravidel ceny, je to pro Karla Veselého poslední funkční období a bude nahrazen další osobností české hudební žurnalistky, aby Vinyla dostávala stále nové impulzy,“ vysvětluje za organizátory Pavel Uretšlégr.
 
Pražské ozvěny VINYLY – jednodenní festival
Na brněnské vyhlášení naváží pražskéozvěny Vinyly, které proběhnou v sobotu 8. března ve vršovických barech a klubech a budou mít podobu jednodenního festivalu (plakát v příloze). V klubu Pilot vystoupí první vítěz Vinyly 2011 v kategorii Deska roku skupina B4 a Nylon Jail, kteří se stali objevem roku 2013. V Café v lese proběhnou přednášky hudebních publicistů Antonína Kocábka („Porevoluční kvas – Svoboda tvorby, odpovědnost a možnosti vs. Hudba 2014“)a Pavla Klusáka („Revolta, vzpoura, konflikt vs. Hudba 2014“). Café Sladkovský nabídne blok českého videoartu na pomezí výtvarného umění a hudby a knihkupectví Baobab workshopy pro děti s hudební tématikou. „Hudební ceny Vinyla se snaží vnímat hudbu v širším kontextu, a proto v rámci pražských Ozvěn nechceme nabídnout jen koncerty, ale také přednášky předních domácích hudebních publicistů nebo videoart propojující výtvarné umění s hudbou,“podotýká k programu Pavel Uretšlégr.  Vstupné do klubu Pilot činí symbolických 100 Kč, ostatní události jsou zdarma.
Více info: https://www.facebook.com/events/647887748611376/
 
Komentář k výsledkům od Rady ceny Vinyla:
Karel Veselý k ocenění skupině Vložte kočku za desku SEAT
(Deska roku)
SEAT od skupiny Vložte kočku je pomníkem hudebního volnomyšlenkářství, v němž se proplétají vlivy math-rocku, rapu i folku. Kvarteto vzešlo z umělecké komunity kolem promotérské skupiny a netlabeluLandmineAlert, svoje postoje přísné nezávislosti ale dokázali propojit s osobitou hudbou, která prolamuje zavedené škatulky. Na energické groove roubují electrohousle, klavír, rap nebo podivné samply, nicméně svůj sofistikovaný chaos mají každou chvíli pod kontrolou.
 
Jana Grygarová k ocenění skupiny Nylon Jail
(Objev roku)
Už je to nějaký pátek, co na sebe Nylon Jail upozornili poprvé, když na soundcloud pověsili první dema. Neotřelý mix současné elektroniky a cashovské country music vzbudil zaslouženou pozornost. Oficiálně se Nylon Jail představili vloni debutem My HeartSoars Like a Hawk a přesvědčili sérií koncertů, v pražském Pilotu pak velmi energicky samotným křtem. Osobitost kapele propůjčují vizuální stránka a svérázný frontman; nechybí jim sebevědomí, ale ani svědomí, což potvrdili nedávným vystoupením na Náměstí Nezávislosti v Kyjevě. Nylon Jail jsou jednou z nejtalentovanějších kapel současnosti – a to je krásná startovní čára.
 
Viktor Palák k ocenění projektu Piana na ulici
(Počin roku)
Projekt pražského kavárníka Ondřeje Kobzy „Piana na ulici“ byl sice přiznaně inspirován v zahraničí, to ovšem nijak neumenšuje, jak moc se sžil s českým prostředím. Jednoduchá myšlenka obohatit veřejný prostor klavíry, na které může kdokoliv zahrát, se spontánně rozšířila z Prahy do dalších měst. Piana na ulici donutila lidi k zastavením v jinak hektickém spěchu a iniciovala komunikaci, která by jinak neproběhla. Z hluku města se náhle vynořovaly zvuky, které neměly být pouhou kulisou, městský prostor náhle nutil k jinému vnímání a participaci. Ač občas podpořen plánovanými kulturními akcemi, celý projekt budil a nadále budí pozornost svou spontánností, jako když se do světa šířil záznam hry policisty, který se do značné míry stal pro Piana na ulici příznačným svou nenuceností a okamžitou poutavostí.
 
Nominace hudební ceny Vinyla 2013
(řazeno abecedně, tučně jsou označeni vítězové)
 
Deska roku
Houpací koně – Everest (YannickSouthRecords)
IQ+1 - IQ+1 (Polí5)
Kittchen – Radio (Červený kůň)
Vložte kočku – SEAT (LandmineAlert)
 
Objev roku
DEATHS
Nylon Jail
Palermo
 
Počin roku
15hodinový koncert skupiny B4
Aktivity klubu Neone
Piana na ulici
 
 
Ozvěny VINYLY – jednodenní festival
Program

sobota 8. března 2014, od 16:30, VRŠOVICE

Café v lese (Krymská 12)
16:30 Pavel Klusák: Revolta, vzpoura, konflikt vs. Hudba 2014
18:00 Antonín Kocábek: Porevoluční kvas – Svoboda tvorby, odpovědnost a možnosti vs. Hudba 2014
22:00 Afterparty s videoklipy z 90. let

 
Klub Pilot (Donská 19)
19:30 koncert B4 (vítěz Deska roku 2011)
21:00 koncert Nylon Jail (vítěz Objev roku 2013)
 
Café Sladkovský (Sevastopolská 48)
18:00 – 21:00 ...FOR YOU AND FOR ME... (smyčka, 8mm filmy Jiřího Davida)
Knihkupectví Baobab (Krymská 29)
17:00 – 19:30 workshopy pro děti s hudební tématikou pod taktovkou laškola (dětský koutek)

Vstupné do klubu Pilot 100 Kč, ostatní události zdarma.
 
 
 
O Vinyle
Cenu iniciovalo a produkčně zajišťuje občanské sdružení Goliart, zastoupené Pavlem Uretšlégrem a Tomášem Grombířem. V prvním ročníku Vinyly byly oceněny v jednotlivých kategoriích skupina B4 za album Didaktik NationLegendary Rock (Deska roku), Fiordmoss (Objev roku) a festival CreepyTeepee (Počin roku).  V druhém ročníku byly oceněny Květy za album Bílé včely (Deska roku), Planety (Objev roku) a Vydavatelské aktivity Polí5 (Počin roku).
 
Hudební ceny Vinyla 2013 podpořilo Ministerstvo kultury ČR a Nadace Život umělce. Hlavním partnerem Hudebních cen Vinyla je KZK tiskárna s.r.o. a společnost GZ Media a.s. Mediálními partnery jsou časopisy Respekt, His Voice, Full Moona theaardvark, aktualne.cz a dále rádia Radio 1 a RadioWave. Partnerem vyhlášení je pak klub Fléda.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.