Share |

Zjistěte, co je Bastarda nebo Vulgata a co měl na starosti Rubrikátor.

foto Městská knihovna

 
Městská knihovna v Praze nabízí ke svému 120. výročí zajímavý exkurz do 15. století on-line.Vydejte se tedy stejně jako kdysi pan Brouček na epochální výlet do 15. století a prohlédněte si příběh Pražské bible. Je tomu totiž více jak 5 století, kdy vyšla nejstarší tištěná bible ve slovanském jazyce, tzv. Pražská bible.
 
 
Knihovna vydala volně dostupnou on-line publikaci, která vypráví příběh Pražské bible započatý roku 1488, kdy byla za přispění pánů měšťanů uvědomělých Jana Pytlíka, pana Severina, Jana Bílého od čápouov a pana Matěje od bielého lva vytištěna, až po její tragický osud při povodních 2002, kdy byla pobočka na Ortenově náměstí vyplavena a vzácné tisky se posléze dostaly do mrazíren, kde čekaly na své znovuzrození.  Od roku 2004, kdy bylo dokončeno restaurování této jedinečné a vzácné knihy, je uložena v klimatizovaném depozitu.
 
Pokud stále pátráte po významech slov Bastarda, Vulgata a vrtá vám hlavou, čím se zabýval Rubrikátor, navštivte webové stránky Městské knihovny v Praze, a buď si stáhněte zdarma publikaci v PDF, nebo si ji prohlídněte alespoň on-line. 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.