Share |

Živé kino zavede diváky do života Milouše Jakeše

foto: pořadatel akce

Živé kino letos opět za účasti režisérů uvede několik českých dokumentárních filmů těsně před dokončením. Unikátní předpremiérové projekce diváci uvidí přímo v místech, kde snímky vznikaly – ve filmové střižně nebo v režisérově obýváku. Přesná místa promítání však zůstávají do poslední chvíle utajena. Živé kino v Praze se uskuteční ve dnech 28. 8. - 3. 9. Už po jedenácté předznamená podzimní Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava.
 
"Živé kino dává divákům možnost vidět dokumentární filmy ještě před jejich dokončením. Ti mohou vést otevřený rozhovor s jejich tvůrci přímo v místě, kde film často dlouhé roky vzniká. A nejednou se stalo, že režisérova zkušenost z této projekce ještě vedla k doplnění či proměně výsledného snímku. Živé kino je tak jakousi první testovací projekcí i pozvánkou pro zvídavé do podzimní Ji.hlavy," shrnuje ředitel Mezinárodního festivalu dokumentárních filmu Ji.hlava Marek Hovorka. Počet míst na každé promítání je omezen a vstupenky je možné získat odesláním SMS ve správném tvaru ráno v daný den. Přesnou adresu projekce se diváci dozví ze SMS zprávy. Vstupné na všechna promítání je zdarma.
 
Diváci Živého kina tak mohou mezi prvními vidět například očekávaný portrét legendárního komunistického tajemníka Milouše Jakeše Milda nebo snímek režisérky Apoleny Rychlíkové Hranice práce, ve kterém se autorka spolu s kolegyní, novinářkou deníku A2larm Sašou Uhlovou, vydává zkoumat nízkopříjmová zaměstnání. "Během projekce poprvé odhalíme celý exkluzivní projekt, ve kterém jsme během osmi měsíců pronikaly do zákulisí nejhůře placených zaměstnání u nás. Diváci Živého kina tak budou první, kteří se dozví, jak to celé probíhalo, a co jsme zjistily," uvedla režisérka Apolena Rychlíková.“

Jako první diváci navštíví místo vzniku filmu Planeta Česko dokumentaristy Mariana Poláka, a to už v pondělí 28. srpna. Snímek je expedicí do fascinujících koutů české přírody, která prochází ozdravným procesem a vrací se do ní člověkem dříve vytlačená příroda. Nabídne dobrodružné příběhy zvířat a rostlin, které se každodenně odehrávají kolem nás.
 
Během druhého večera se představí mladí talentovaní filmaři a filmařky, kteří letos na jaře zvítězili v soutěži námětů projektu My Street Films. Po dobu čtyř měsíců pracovali na svých filmech pod vedením dokumentaristů Violy Ježkové a Iva Bystřičana. Svá autorská díla nyní poprvé představí veřejnosti. Projekce několika krátkých dokumentárních snímků se uskuteční v úterý 29. srpna.
 
Do světa legendárního komunistického tajemníka Milouše Jakeše diváky ve čtvrtek 31. srpna zavede snímek Milda dokumentaristy Pavla Křemena. Diváci se ve snímku seznámí nejen s jeho současným životem, ale i s místy spjatými s jeho minulostí. Rétorika a názory tohoto svého času nejmocnějšího muže Československa zůstávají podobné jako před lety, třebaže realita kolem něj se po revoluci zcela změnila.
 
Během dvacátých let minulého století začal Tomáš Baťa budovat okolo svých továren nová města. On a jeho bratr založili po celém světě více než třicet takovýchto satelitních projektů. Batalives je titul nového snímku režisérského dua Petr Babinec a Karolína Zalabáková. Film divákům představí pět vybraných Baťových města prostřednictvím příběhů lidí, kteří v nich dnes žijí, v pátek 1. září.
 
Mladí lidé, kteří se narodili ve Vietnamu, ale celý život žijí České republice, se pohybují na hraně dvou kultur, ale nejsou úplnou součástí ani jedné z nich. Krátký animovaný film Malá režisérky Diany Cam Van Nguyen popisuje dospívání mladé dívky. Bo Hai filmaře Dužana Duong je inscenovaným, ale autentickým příběhem z jedné pražské večerky. Na vietnamskou vlnu naladí diváky Živé kino v sobotu 2. září.
 
Téměř pětina Čechů pracuje za částku nižší než 83 korun na hodinu. Existuje pro ně specifické označení – pracující chudí. Režisérka Apolena Rychlíková se spolu s novinářkou Sašou Uhlovou vydává referovat o nízkopříjmových zaměstnáních do různých koutů republiky. Živé kina završí v neděli 3. září projekcí filmu Hranice práce, který vznikl v rámci dokumentárního filmu České televize Český žurnál. 
 
Jak získat vstupenky na Živé kino?
V den promítání zašlete SMS ve správném tvaru a to po deváté hodině ranní. Pokud budete mezi prvními, obratem Vám telefonicky potvrdíme rezervaci a upřesníme místo konání.
 
Podoba Vaší SMS:
NAZEV FILMU 1 – rezervace pro 1 osobu
NAZEV FILMU 2 – rezervace pro 2 osoby
Na jedno telefonní číslo je možné rezervovat maximálně 2 osoby na každý promítací termín.
SMS zasílejte na: +420 732 556 209 po 9:00 v den konání projekce
Vstupné je zdarma. Kapacita projekčních míst je omezena. Rychlejší vyhrává. Více informací na www.zivekino.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.