Share |

Ženská záležitost: podprsenka

foto: By Jhayne from Vancouver, Canada (peeping) [CC-BY-2.0 ( http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Několik žen různého věku - brunetek, blondýnek, malých, velkých, štíhlých i roztomile boubelatých… jsem rozpovídala na společné téma, které sdílíme - PODPRSENKA. Zajímalo mě, jaký je jejich vztah k tomuto malému kousku oblečení, nezbytného pro každou z nás. Proč, jak, kdy a kde je nosí nebo nenosí? Jaké mají rády a co naopak nemusí? Sešlo se několik shodných i velmi rozdílných pocitů a názorů…
 
 
Co pro tebe znamená podprsenka?
Anna, 25 let:
Pocit jistoty a pohodlí.
Iveta, 32 let: Každodenní kamarádku :-)…
Jana, 33 let: Popravdě? Prostě kus oblečení :-). Bez kterého ale nevyjdu ven!
Věra, 85 let: Záležitost estetickou. Nosit ji, mi připadá jako nutnost.
Milada, 29 let: Velkou komplikaci. Nemám ji ráda.
Helena, 34 let: Nic. Jen to, že mi drží hezký tvar prsou.
Jitka, 55 let: Hezký kousek prádla.
Jana, 43 let: Mít prsa. :-)
Milena, 60 let: Obtížný hmyz! :-)
Pavlína, 39 let: Nezbytnost.
Martina, 30 let: Každodenní potřebu. Třeba v těhotenství jsem měla vysloveně doporučeno, že bych ji měla nosit, ale já bez ní doma chodila a musím říct, že mi prsa dost spadly, takže až budu zase těhotná, tak jí nosit budu, i za cenu toho, že budu trpět. Celkově je pro mě spíš přítěží, ale ven bych bez ní nešla.
Hela, 57 let: Nezbytnou součást garderoby.
 
 
Pamatuješ si, kdy jsi dostala svou první podprsenku?
Anna, 25 let:
Jasně, dostala jsem ji asi v 11 letech. Byla sportovní, ale už ji nemám. Koupila mi ji máma. Tehdy jsem byla ještě na základní škole. První mezi holkama ze třídy! Pamatuji si, že jsem se za to trochu styděla a ostatní holky, co ji ještě neměly, asi záviděly, protože byly dost protivné.
Iveta, 32 let: Byla bílá, bez kostic. Koupila mi ji po dlouhém přemlouvání mamka, když mi bylo asi 13 let.
Jana, 33 let: Určitě vím, že byla bílá. Jednoduchá a myslím, že bavlněná. Kupovala jsem ji v malém butiku a byla celkem drahá, aspoň mi to tak přišlo. Tehdy se mnou byla mamka a hodně mi radila prodavačka. Co si ale rozhodně pamatuji, že hned, jak začala móda push-upek, tak jsem se jich chytla a nikdy se jich nepustím! :-)
Věra, 85 let: Bylo mi asi 15 let a koupili mi jí rodiče. Byly dvě a měly světle modrou barvu. Ale víc už si nepamatuji. Ale vím, že když jsem už začala vydělávat, tak jsem si nechávala s maminkou šít podprsenky u jedné švadleny na Letné. Byly napůl saténové a napůl krajkové a tehdy stála jedna okolo 150 korun.
Milada, 29 let: Byla to sportovní podprsenka z Marks&Spencer. Tehdy měli obchod jenom v Praze na Příkopech, kam jsme ji šly koupit s maminkou. Bylo mi tehdy asi 12 let. Byla moc pohodlná z bezešvé příjemné látky.
Helena, 34 let: Moje první podprsenka byla sportovní, protože sem jako dítě hodně sportovala.
Jitka, 55 let: Pamatuji, byla jsem ji koupit s maminkou a byl to pro mě sváteční den. Jely jsme na Příkopy, kde byla jediná speciální prodejna, a když jsme vyčekaly frontu, tak jsem si koupila krásnou bílou krajkovou, velikosti nula, a protože to byla má jediná podprsenka, opatrovala jsem ji jako oko v hlavě a nosila až do samého rozpadu, takže někde putuje po planetě…
Jana, 43 let: Moc nepamatuji, asi jsem ji po někom zdědila.
Milena, 60 let: Moji první podprsenku mi ušila šílená teta Olga, která se tím živila. Byly to dva saténové špičaté stany, které byly spojeny širokými gumami, a na tělo se rvala přes hlavu. Byl to výkon, si jí jen obléknout a výsledek … :-( Z té doby se možná traduje můj odpor k této části prádla! Letěla dost brzy do popelnice.
Pavlína, 39 let: To už si opravdu nepamatuju, pravděpodobně jsem zdědila nějakou nepotřebnou po sestře.
Martina, 30 let: Asi když mi bylo mezi 13 a 14. Poprvé jsme ji šly koupit s mamkou do Triumphu. Bylo to černé body a přes něj byla taková černá síťka, jakoby kraječka. Byla sice moc krásná, ale nepraktická a já ji vlastně nikdy nenosila.
Hela, 57 let: Pamatuji. Z dnešního pohledu byla „retro“ střihu, vyztužená molitanem, košíček rozděloval svislý šev a ramínka byla pevná, lesklá.  Zapínala se takovou „zásuvkou“ z umělé hmoty.  Maminka ji vytáhla z prádelníku, pravděpodobně ji od někoho dostala.
 
 
Máš přehled, kolik jich asi tak máš v prádelníku?
Anna, 25 let:
Okolo osmi.
Iveta, 32 let: Momentálně pět.
Jana, 33 let: Kolem sedmi až osmi.
Věra, 85 let: Šest.
Milada, 29 let:Tak kolem čtyř, nepotřebuji jich mnoho, protože je často nenosím.
Helena, 34 let: Asi pět.
Jitka, 55 let: Pět.
Jana, 43 let: Plus, mínus šest.
Milena, 60 let: Málo která mi sedí, a tak kupuji a kupuji a odkládám a odkládám! Asi deset kousků, ale točím tak dvě nebo tři dokola.
Pavlína, 39 let: Nemám, ale myslím, že jich je dost. Stále ještě schovávám svoje mini podprsenky velikosti 70B z doby „před dětmi“ a tajně doufám, že jejich čas ještě přijde.
Martina, 30 let: Podle mě takových 12, ale nosím jenom jednu. Protože ty ostatní jsou mi malé.
Hela, 57 let: Většinou tak dvě až tři.
 
 
Jak moc za ně utrácíš? A jak často si kupuješ novou?
Anna, 25 let:
Průměrně mezi 400-500 Kč, někdy je koupím v nějaké akci. Většinou kupuji novou podle potřeby (utržené ramínko, zašedlá praním atd.)…
Iveta, 32 let: Kupuju kvalitní, takže tak kolem 1 000,- Kč za jednu, a asi tak jednou za půl roku.
Jana, 33 let: Moc to nesleduju. Většinou kupuji v průměru tak mezi 150  - 250 Kč. Moc nechápu, proč bych měla kupovat dražší a proč jsou ty drahé, tak drahé… Nakupuju jednu, dvě ročně. Většinou to dělám tak, že když se mi nějaké líbí, udělám nájezd a koupím hned třeba tři nebo čtyři, někdy i pět najednou. Pak mám na rok, dva, klid. To mám nejradši. Nákup podprsenek je „vopruz“. Protože najít takovou, aby mi dobře seděla, líbila se mi a měla dobrou cenu, to není jen tak. Takže jak vidím nějakou dobrou, beru jich vždy více…
Věra, 85 let: Za každou dám v průměru okolo pěti, šesti stovek. Ale mám taky třeba jednu značkovou podprsenku za 1 500,-. Byla tak drahá, protože má zapínání dopředu, mám ji kvůli páteři, ale vlastně v ní vůbec nemůžu chodit, protože jsem v ní semknutá jak v krunýři. Všeho všudy jsem ji měla jen jednou. Novou kupuji, když vidím, že mi dochází...
Milada, 29 let: Nejsem si moc jistá. Většinou věci ohledně nákupu podprsenky vytěsním co nejrychleji z paměti. Asi se ani neřídím cenou při nákupu. Hlavní je, aby byla pohodlná, a takovou seženu málokdy. Myslím, že nakupuji tak jednou za dva roky? Nebo když už nezbytně musím! Vyhýbám se takovému nákupu, co můžu, protože je to vždycky šílená otrava. A trvá někdy i několik dní než nějakou seženu.
Helena, 34 let: Když mi odejde ta stará, jdu a koupím si kvalitní, takovou, která mi vydrží dlouho. Cenu moc neřeším.
Jitka, 55 let: Podprsenku kupuji tak jednou za rok, a protože nemám moc velké vnady, tak seženu nějakou hezkou už za 700 Kč.
Jana, 43 let: Jen když se náhodně připletu do nějaké akce, tak nakupuji. A cenově asi tisíc až dva.
Milena, 60 let: 1 000 – 1 500 Kč, ale ten poslední kousek z Opletalky stál 2 600,- a stejně je na prd! Asi se v něm jednou udusím, ale populární paní majitelka tvrdila, že je to báječné a to, že se dusím, k tomu patří, hlavně, že vypadám. . . . ! Jo, to jo, mohla bych na nich obědvat, jak je mám vysoko!!! Celkově je nakupuju asi tak čtyři krát do roka.
Pavlína, 39 let: Snažím se moc neutrácet, protože čekám, až se mi ustálí velikost, která se z důvodu kojení a kolísání váhy neustále mění, ale v praxi to vypadá tak, že často kupuju levné podprsenky, které mi moc nesednou. Asi je čas zainvestovat.
Martina, 30 let: Teď jsem si koupila kvalitní podprsenku za 1 300,- v Le Chaton a jsem z ní nadšená. Sedí mi perfektně. To je právě ta jediná, kterou z mého šatníku nosím. Jinak nakupuji asi tak jednou za rok.
Hela, 57 let: Vzhledem ke své velikosti 80 G (a věku) potřebuji kvalitní a pevné prádlo a to není levné. Obvykle se cena podprsenky pohybuje kolem 2 000 Kč. Pravdou ale je, že takový kousek prádla vydrží delší dobu v použitelné formě. Nakupuji je jednou, maximálně dvakrát do roka.
 
 
Kupuješ je sama nebo jsi dostala nějakou i od partnera?
Anna, 25 let:
Většinou sama. Přítel mi někdy nějakou koupí, ale vždycky u toho jsem taky :-)…
Iveta, 32 let: Sama.
Jana, 33 let: Sama. Snad nikdo nemůže nikomu kupovat podprsenku! Nikdo jí místo tebe přece nevyzkouší. Myslím, že pravidlo číslo jedna v každém dobrém vztahu by mělo být, že ti tvůj protějšek nikdy nebude kupovat spodní prádlo! To by byla totiž jeho sebevražda. Jestli se mu nějaké líbí a chce ho na mě vidět, ať ho ukáže, já si ho zkusím a zvážím, zda ho od něj přijmu nebo ne…
Věra, 85 let: Nikdy mi ji nekoupil můj protějšek. To není správně. Každá si musí vybrat sama, vyzkoušet si ji… Já třeba nemůžu nosit ty… jak se jim říká? Jo! Ty vaše push upky…
Milada, 29 let: Vždy já sama. To bych mu nemohla svěřit.
Helena, 34 let: Většinou sama. Jednou jsem dostala spodní prádlo k vánocům od svého přítele. Neodhadl velikost, podprsenka mi byla příliš velká. Byl to pak trapas.
Jitka, 55 let: Sama.
Jana, 43 let: Vždy sama, musím si ji pokařdé vyzkoušet.
Milena, 60 let: Sama nebo s kámoškou.
Pavlína, 39 let: Sama, sama. Partnera by lákalo kupovat jedině nějaké erotické prádlo, na což nemám ani pomyšlení. Já potřebuju hlavně funkčnost.
Martina, 30 let: Ne, od partnera jsem ji nedostala nikdy, ale dostala jsem poukázku do Le Chaton, kde jsem díky paní prodavačce zjistila hodně o svých prsou… Věci, které jsem ani já sama nevěděla! :-)
Hela, 57 let: Kupuji si je sama, jen málo střihů mi sedí a maratón zkoušení by asi manžel neustál.
 
 
Jakou podprsenku máš ráda?
Anna, 25 let:
Obyčejnou bez krajek, bez vycpávek a jednobarevnou. Nejpohodlnější jsou pro mě sportovní podprsenky z bavlny. Prostě jednoduchý a klasický.
Iveta, 32 let: S kosticemi, se širšími ramínky, někdy vyztužené.
Jana, 33 let: Nejradši push up - co taky jiného s velikostí košíčku A :-). No a pak krajku míchanou s bavlnou. To je nejpohodlnější. Taky mikrovlákno.
Věra, 85 let: Nejraději mám měkoučké podprsenky. A klasiku - bavlnu nebo satén s krajkou.
Milada, 29 let: Nemám ráda podprsenky, u kterých jsou vidět bradavky. Jinak jsem otevřena jakémukoliv typu, teda pokud bude pohodlný. Ale nejradši mám asi gelové. Z materiálu pak měkký a bezešvý.
Helena, 34 let: Bavlněnou. Do práce a do společnosti nosím push-upky.
Jitka, 55 let: Bavlněnou. Nemám ráda krajky a umělé materiály.
Jana, 43 let: Nosím push-upky. Abych nějaké prsa měla. :-) Příjemná je mi krajka a bavlna.
Milena, 60 let: Bavlněnou s elastinem, jednoduchou. Hlavně bez krajek.
Pavlína, 39 let: V současnosti svoji sportovní podprsenku. Jednak perfektně sedne a pak miluju chvíle, kdy si můžu jít zacvičit. Cítím příval energie, jakmile si ji obléknu. :-)
Martina, 30 let: Hladkou, aby nebyla vidět pod tričkem. Žádné krajky. Mám ráda push up. Jsou kulatý a dělají hezký tvar.
Hela, 57 let: Balconette, T střih košíčku, nevyztuženou, širší ramínka, kostice. V mé velikosti není pro experimenty moc velký prostor. Před časem jsem měla v oblibě nevyztužené bezešvé podprsenky s kosticí, ale ty tak dobře nesedí. Mám ráda elastický, ale pevný materiál, může být i krajka.
 
 
Podle čeho je vybíráš? A jakou máš nejraději barvu?
Anna, 25 let:
Podle tvaru, barvy, materiálu a hlavně, jak mi sedí. Nejraději mám tmavší barvy – černou nebo šedou.
Iveta, 32 let: Někdy dle ceny, ale většinou vítězí kvalita a značka. Barvu neřeším, nezáleží mi na ní.
Jana, 33 let: Podle toho, jak mi sedí a jestli se mi líbí. Miluju černou a bílou. Ale ráda oživím svůj šatník třeba i červenou nebo jinou barvou. Hodně záleží na tom, co mám za vrchní oblečení. A jakou mám náladu.
Věra, 85 let: Podle tvaru, materiálu, a samozřejmě peněz. Barevně zásadně a jedině bílou.
Milada, 29 let: Vybírám dle pohodlnosti. Musí se mi v ní dobře dýchat. Nesmí škrtit. Mám srdeční vadu a se špatnou podprsenkou se mi hůře dýchá. Nejraději mám tělovou barvu, ale nejčastěji nosím bílou.
Helena, 34 let: Musí mi padnout. Kupuju různobarevné podprsenky, mám ráda barvy.
Jitka, 55 let: Tvaru, barvy a kvality. V zimě nosím ráda černou a hnědou. V létě naopak bílou a béžovou.
Jana, 43 let: Musí mi dobře sednout a nikde mě neškrtit, důležitý je taky její vzhled. Barva je mi jedno, většinou bílá a černá. Hlavně když se v ní cítím dobře.
Milena, 60 let: Podle toho jaké mám na sobě oblečení a kam zrovna jdu. Preferuji tělové a černé prádlo.
Pavlína, 39 let: Důležitá je pro mě hlavně podpora, v barvách jsem konzerva, kupuji jednobarevné, snažím se mít vždy bílou, tmavou a tělovou. Nejoblíbenější barva je tmavě modrá nebo tmavá fialová.
Martina, 30 let: Podle ceny, barvy, a aby neměla krajky. Nejraději mám černé prádlo.
Hela, 57 let: Podle toho, jak sedí a jak vypadá. Mám ráda tělovou, případně smetanovou barvu. Pod tmavé oblečení černou. Líbí se mi i barevné podprsenky, ale jejich použití mi připadá dost omezené.
 
 
Jsi spokojená s tím, co nabízí náš český trh? Nakupuješ tady nebo v zahraničí? Jaké značky třeba?
Anna, 25 let:
Celkem spokojená jsem, jen si je musím zkoušet a záleží, v jakém obchodě je kupuji. Ne vždy mám stejnou velikost. Nejčastěji nakupuji v H&M.
Iveta, 32 let: Nakupuji v ČR. Značky Triumpf, Lemax, My choice.
Jana, 33 let: Většinou v zahraničí, protože v ČR mi tak nějak nesednou. Třeba v Německu nebo v Anglii mi sedne velikost většinou daleko lépe. Asi je to tím, že se říká, že Němky a Angličanky nemají žádná prsa, takže mají v těchto velikostech velký výběr a já si tam připadám jako „prsatka“. To v Čechách nemám šanci. :-) Ale podle mě je to trochu nějaký drb, protože jsem viděla spoustu Němek a Angličanek, které měli určitě C, D i víc...
Věra, 85 let: Pokud se týká značkových podprsenek, tak to jsem spokojená. Spíš kupuji české značky.
Milada, 29 let: Jak kdy. Podle toho, kde momentálně žiji. Vyhovovali mi podprsenky od Victoria’s Secret tím, jak byli pohodlné.
Helena, 34 let: Nemám moc velký přehled o tom, co je dnes trendem. Jsem máma dvou dětí, která má ráda hlavně pohodlný oděv, včetně podprsenek. Nepohodlná podprsenka je to nejhorší, co může mít žena na sobě, když se musí ohánět za dětmi...
Jitka, 55 let: Jsem spokojená s nabídkou. Nevyhledávám konkrétní značku, když je podprsenka hezká a sedí mi, tak ji kupuji.
Jana, 43 let: S nabídkou jsem spokojena moc, kupuji značku Triumf. Ale na značce nezaleží, hlavně ať sedí dobře na těle a je za dobrou cenu.
Milena, 60 let: Značky neřeším. Když mi je a líbí se mi, je mi jedno, odkud je!
Pavlína, 39 let: O nabídce moc přehled nemám. Donedávna jsem kojila a oblíbila jsem si značku Anita, která se specializuje na velké a kojící podprsenky. Vzhledem příliš nezaujmou, ale jsou velmi pohodlné.
Martina, 30 let: Jsem spokojená. Teď mám ráda Donnu Karan, tu sem si právě koupila v Opletalce. Ale jinak moc značky neřeším.
Hela, 57 let: Nabídka velkých velikostí se výrazně zlepšila, podprsenky nakupuji na českém trhu, především díky možnosti vyzkoušet je. Vyhovuje mi značka PrimaDonna.
 
 
Nahoře bez?
Anna, 25 let:
Většinou doma, nebo když mám šaty či tričko, u kterého je hezčí jít naostro.
Iveta, 32 let: Sem tam doma.
Jana, 33 let: Popravdě snad skoro nikdy. Samozřejmě, myslím přes den. :-)
Věra, 85 let: Ne. Nelíbí se mi to. Jediný čas, kdy jsem bez, je, když spím…
Milada, 29 let: Chodím a to velmi často, asi častěji než s podprsenkou, kterou rozhodně sundávám, jakmile přijdu domu a poslední dobou nosím oblečení, ve kterém se obejdu bez ní úplně. Důvod je především to moje srdce, prostě jsem ještě nenašla podprsenku, ve které by se mi hůře nedýchalo nebo mě po chvíli něco nebolelo. Dovolená je část roku, kdy naprosto odmítám podprsenku nosit.
Helena, 34 let: Určitě. Doma a jedině na ostro.
Jitka, 55 let: Maximálně doma. Nejsem ve věku, že by se to hodilo.
Jana, 43 let: Výjimečně, a když už, tak spíš doma.
Milena, 60 let: Jak můžu, tak letí! Doma a na chalupě jsem bez neustále…
Pavlína, 39 let: Nikdy!
Martina, 30 let: Ano, doma. Ve společnosti naopak nikdy.
Hela, 57 let: To bych si už nedovolila, bez podprsenky ale spím.
 
 
Nějaká vtipná story s podprsenkou?
Anna, 25 let:
Párkrát se mi stalo, že se mi rozepnula, ale naštěstí z toho nikdy žádný velký trapas nebyl.
Iveta, 32 let: Poslední dva roky mi často praskají kostice. Nejhorší bylo, když mi praskla v práci před mou třídou plnou studentů… :-)
Jana, 33 let: Před nedávnem jsem se s jednou paní prala o podprsenku. Ta otravná ženská se mnou byla u stojanu s výprodejem - a přesto, že tam byly podprsenky A - B, a ona měla rozhodně D a víc, se mi tam pořád pletla, a vždycky, když jsem po nějaké šla, tak dělala, že jí taky chce. Byla divná! Nakonec jsem jí zmátla tím, že jsem změnila směr, došla ke košíčkům E, a tam vzala pár podprsenek, podala jí je, že to je její velikost, a než mě stihla praštit nebo říct něco hnusnýho, propletla jsem se výprodejem, rychle popadla v oddělení A a B podprsenky, co jsem si vyhlídka a běžela do kabinky. To bylo v ČR v jednom nejmenovaném obchodě a já jsem se tehdy cítila jako hrdinka. A pochopila jsem, proč chlapi hrajou fotbal a další bojové hry… Je totiž super zvítězit nad soupeřem! :-)
Věra, 85 let: Prso mi nikdy, nikde nevypadlo. Díky bohu.
Milada, 29 let: No to opravdu nemám. Nikdy mi nic nevypadlo ani nevykouklo. :-)
Helena, 34 let: Nejtrapnější je, když v intimní chvíli muž nedokáže podprsenku rozepnout.
Jitka, 55 let: Žádná. :-O
Jana, 43 let: Když se ti někde podprsenka sama rozepne a ty si jí nemůžeš nijak zapnout. Tak to je pěkný trapas!
Milena, 60 let: To se nemůže vyprávět, natož napsat! :-)
Pavlína, 39 let: Pamatuji, jak jsem si kdysi jako mladá dívka koupila svoji první luxusní soupravu prádla v barvě šampaňského. Přijela jsem v ní na víkend k rodičům, a zatímco jsem v sobotu vyspávala po diskotéce, maminka posbírala všechno mé oblečení a vyprala. U oběda pronesla něco o tom, jak mám zaprané prádlo a kdy už se naučím prát. Hned mi zatrnulo, protože už jsem měla předchozí zkušenosti s její důkladností při praní. Na šňůře jsem pak našla viset „vysavovanou“ podprsenku a kalhotky. Krajku a ramínka se mamce podařilo vyprat do zářivě bílé, zbytek vypadal stále „zapraně“. Bylo po parádě. Sestra zase občas vzpomíná, jak jí maminka před odjezdem na koupaliště přežehlila nové plavky tak, že část plavek zůstala přilepená na žehličce.
Martina, 30 let: Ne. Ne.
Hela, 57 let: To asi nemám.
 
 
foto: By Jhayne from Vancouver, Canada (peeping) [CC-BY-2.0 (
http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.