Share |

Ženeva? Proč ne!

foto autorka

Bylo nebylo jedno malé město na hranici Francie a Švýcarska. Traduje se, že jak je malé, tak je drahé a povrchní. Zní to trochu nudně, a tak se musím ptát – má cenu toto město vůbec navštívit? Ale vlastně proč ne, vezmeme-li v úvahu následující důvody. 
 
1. Lety za „hubičku“ z Prahy
 Žijeme ve světě, kde peníze tvoří hlavní komoditu, a i když jich máme dostatek, vždy člověka potěší, když někde ušetří. V tomto případě nám však jdou švýcarské aerolinky na ruku, protože poskytují levné lety s báječným servisem, takže začít ráno s kávou a croissantem na palubě solidně vybaveného letadla není vůbec neatraktivní představa. Navíc po letu obdržíme skvělou švýcarskou čokoládu a lístek, ve kterém můžeme naší (ne)spokojenost z plna hrdla vyjádřit.
 
2. Trojnohý monument
Ne, neocitli jsme se ve světě Arthura C. Clarka. V Ženevě je skutečně obří dřevěná židle. Stojí na náměstí Národů jako připomínka odporu proti zbraním a válečným konfliktům. Přistoupit k tomu můžeme dvěma způsoby: buď chceme prokázat naše sofistikované já, které si uvědomuje současnou situaci v oblasti bezpečnosti, nebo si chceme se židlí udělat pěkné selfie. 
 
3. Cern
Ano, zlehka to připomíná Čapkovu Továrnu na absolutno či Krakatit.  Cern je zvláštní až mystické místo. V jeho podzemí, kde obíhají a sráží se částice, vznikají nové celky, nové hmoty, nové lepší světy. Tam jedině zjistíme, jak jsme malí a bezvýznamní. Tam, kde antihmota začíná, naše znalosti končí.
 
4. Kafíčka, hodinky a blešák
Hodinky, hodinky a zase hodinky na každém rohu. Malé, velké, drahé, levné – koncentrace tohoto artiklu je na tak malé město obdivuhodná. Jenže v Ženevě nemusíme utrácet pouze za tyhle malé stroječky. Z kulinářského hlediska je zajímavé vyzkoušet nějaké sýrové fondue v příjemné malé kavárně, která rozkošně voní, když náhodou jdeme kolem. 
O víkendu se navíc v centru koná bleší trh, kde koupíme všechno a přitom vyzkoušíme místní speciality z oblasti sýrů, vína a dezertů. 
 
5. Pohoda jazz
Jak jinak přežít v malém bohatém městě než být jednoduše „v pohodě“. Obnáší to pravidelný šachový zápas v centrálním parku s figurkami velikosti menšího dítěte. Zápas doprovázený společnou večeří s rodinou a přáteli. To je v Ženevě tak – čerstvě připravenou večeři s dobře vychlazeným vínem přineseme z domova do parku, kde se setkáme s těmi, na kterých nám záleží. Krásná zkušenost, není-liž pravda? 
Ivona F.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.