Share |

Zdeněk Lichnovský: Nejezděte nahrávat zadarmo do Karlových Varů. Není to zadarmo.

Zdeněk Lichnovský, DJ a moderátor Radia 1 a hlavně hudebník, povede už tento čtvrtek 22. října workshop na téma „Produkce kytarové hudby“, který proběhne v Converse Zkušebně. Zdeněk si k sobě přizval tři další neméně zajímavé muzikanty profesionály, za nimiž je velký kus práce v branži. Budou jimi hudební skladatel a producent Jan P. Muchow, úspěšný multižánrový experimentátor Jiří Burian a kytarista i autor Martin Přikryl z kapely The Prostitutes a Apollinaire.

 

 
Povedete ve čtvrtek Rubber Tracks workshop zaměřený na kytarovou hudbu, který proběhne v Converse Zkušebně - o
em to bude?

 
Bude o tom, jak si natočit desku na chalupě, jak ťukat správně do mašiny, nebo o té jedné kytarové vyhrávce. Účastníci budou mít možnost koukat přes rameno zásadním muzikantům/producentům tuzemské scény. Proberou s nimi proces tvorby a jeho konkrétní aplikaci v rámci počítačových programů, krabiček a kytar. Jaké jsou výhody domácího nahrávání oproti profesionálnímu studiu? Jak vlastně vznikla tahle konkrétní nahrávka? To jsou jedny z otázek, které by měl workshop zodpovědět.

 
Na koho se můžeme těšit?

 
Pozvání přijala trojice zkušených muzikantů/producentů: Jiří Burian (Southpaw, Republic of Two…), Jan P. Muchow (Ecstasy of Saint Theresa…) a Martin Přikryl (The Prostitutes, Apollinaire). Právě ta kombinace producenta a muzikanta je to, co mě na nich baví. Každý si za dobu své kariéry dokázal vytvořit unikátní způsob tvorby a záznamu muziky. Ať už ve vlastních kapelách, nebo v rámci produkování desek ostatním interpretům. A právě to “svoje” každý z nich ve své půlhodince předvede, včetně živých ukázek.

 
Co byste řekl, že to návštěvníkům přinese?

 
Minimálně vhled do tvůrčího procesu zajímavých osobností tuzemské hudební scény. Třeba také návštěvníky inspiruje k natáčení doma, či k pořízení krabiček a programů. Nedílná součást takové akce je samozřejmě diskuze s panelisty. Slušný inspirační a informační balík.

 
Jaká je vlastně současná kytarová scéna v ČR, vidíte růst kapely, které mají podle Vás našlápnuto oslovit zahraniční publikum?

 
Myslím, že místní (nejenom) kytarovky mají co říct tady, ale i ve světě. Škoda, že kapely často doplácí na rozdrobenost té naší scény a nedostatek schopných lidí v managementu a bookingu. Mám pocit, že kdyby se scéna samotná více semkla, tak i stoupne počet posluchačů a fanoušků. Což by se pak logicky mohlo projevit i na sebevědomí skupin vyjet se svojí muzikou ven. Jsem zvědavý, jak se to bude vyvíjet dál, ale každou chvíli se tady objeví nová a zajímavá kapela a z toho mám radost.

 
Máte momentálně nějakou vlastní kytarovou srdcovku?

 
Nejčerstvěji mě zaujali brněnští Ghost of You. To je právě kapela, která se nebojí v rámci svého žánru experimentovat, je sebevědomá a spolupracuje s těmi nejlepšími lidmi. Exkluzivní artikl, jak na vývoz, tak i na doma. Právě vydali debutovou desku a je skvělá.

 
Workshop nabízí další vzdělávání muzikantům i lidem, kteří jsou hudebními fanoušky. Jak vidíte současné možnosti vzdělávání v této oblasti?

 
Pokud máte doma počítač s připojením, tak jsou tyhle možnosti neomezené. Stačí vyhledat ten správný video tutoriál a posunout se o kousek dál. Workshop má právě koncentrovaně shrnout zkušenosti, které přednášející nabyli praxí, neustálou prací a experimentováním. A obecně jsem poslední dobou zaznamenal nárust různých hudebních dílen, ať už samostatně, nebo v rámci festivalů. Stačí se jenom rozhlédnout okolo a čerpat informace.

 
Co byste poradil začínajícím hudebníkům?

 
Nejezděte nahrávat zadarmo do Karlových Varů. Není to zadarmo.

 
conversecz.com
#rubbertracks
http://conversemusic.tumblr.com
www.conversesamplelibrary.com
 

 

 
O projektu Converse Zkušebna
 
Converse ve spolupráci s bandzone.cz a Music City připravili projekt sdílené, plně vybavené zkušebny v pražských Nuslích. Je otevřena každý den. Booking pro veřejnost je možný v rezervačním formuláři na bandzone.cz, kde si může zájemce vybrat jakýkoliv volný dvouhodinový termín a to v cenách od 150 do 250 korun za hodinu zkoušení. Také je možné zkušebnu zarezervovat v rámci Converse Free Hours každý den mezi 12:00 a 16:00 a střihnout si zkoušku s kapelou úplně zdarma!
Zkušebna je nastavena vstřícně, aby v ní mohli cvičit jak úplní začátečníci, kteří si na své první nástroje teprve šetří, tak jsou tu k vidění i jména jako Lenny, Ben Cristovao, Anna K a mnoho dalších.
 
Vybavení Converse zkušebny: Kytarové aparáty: Lampová hlava Marshall DSL 100H + 4x12 Marshall 1960VB , Lampové kombo VOX AC15; Basové kombo: TC Electronic BG500; Bicí souprava: Pearl Vision VSX825FC + Sabian SBR Performance set; PA systém: dB Technologies Cromo 15+ - aktivní reproduktory 2x500W + SUB 05 D + odposlechový monitor 1x500W + mix Soundcraft EFX8; Mikrofony (2 dynamické mikrofony se stojany): AKG D5 S, SHURE Beta 58A; Kytara: Schecter SGR C-1; Baskytara: Schecter SGR C-4
 
O Converse
Společnost Converse Inc. se sídlem v Massachusetts v USA je dceřinou společností firmy Nike Inc. Byla založena již v roce 1908. Značka Converse si od původní inspirace v basketballu až po dnešní trendy tenisky udržela spojení s mnoha subkulturami, zejména pak tou muzikantskou, kde se její boty staly doslova legendární. Značka má svém kontě mají světoznámé modely jako např. Chuck Taylor® All Star®, Jack Purcell® a One Star®.
Dnes Converse nabízí originální portfolio pánské, dámské i dětské obuvi, ale soustředí se i na prodej doplňků a oděvů. Produkty Converse mají zastoupení ve více než 160 zemích světa a také provozují skoro 70 vlastních prodejen v domovských Spojených Státech.
Více informací o Converse na www.conversecz.com.
 
Converse Rubber Tracks
Rodina mobilních studií po celém světě, které mohou využít začínající hudebníci různých žánrů. Pokud se přihlásí a jsou vybráni k nahrávání, nestojí je to ani korunu a zůstávají jim veškerá autorská práva.
http://www.converse-music.com/rubbertracks/, #rubbertracks.
 
 
Converse Sample Library
Dlouhodobě rostoucí sbírka audio samplů, které vznikly v rámci Converse Rubber Track studií. Použití samplů je zdarma a může je využít kdokoliv s přístupem na internet.
https://www.conversesamplelibrary.com/
https://www.facebook.com/events/885523911541033/

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.