Share |

Zbyněk z My Dear: "Zjistil jsem, že život jde žít vlastně úplně jinak"

foto: archiv Zbyněk, My Dear Clothing

Zbyněk Štandera, zkrátka Zbynďa je večně usměvavej a pozitivně naladěnej člověk sršící energií.
 
Není to tak dávno, co jsem za ním byla v nemocnici po vážné autonehodě, vypadalo to, že kolekce značky My Dear Clothing "80's" vyjde s obrovským zpožděním. A víte co se stalo? Porval se s tím jako lev a měsíc na to je všechno jinak...
 
28.6. 2015 kolekce oficiálně vyšla, a je skvělá. Na svědomí ji má Zbynďa a talentovaný Luka aka Grey Days.  Tím to ale zdaleka nekončí. Tenhle vysoký, potetovaný třiadvacátník toho má na kontě mnohem víc a občas mám pocit, že je naklonovanej.
 
Zbyňdo, vnes trochu světla do toho, co všechno vlastně děláš.
Mám značku My Dear Clothing, kterou jsem v roce 2013 založil s partou svých kamarádů. S Michalem Bočkem spoluvlastním BUNKR, tetovací studio, které slouží zároveň jako My Dear showroom, naše kancelář a klubovna. A k tomu jsem asi před čtvrt rokem začal pracovat pro Jägermeister, kde mám na starost POS shop. To znamená práci s doplňky a oblečením, které z velké části navrhuju a dávám dohromady kolaborace s různými značkami.
 
Jak ses k Jägerovi dostal?
Všimli si mě / nás díky Bunkru, který máme dost designově řešený, v podstatě zapadal do jejich konceptu a jim se to zamlouvalo. Začali sponzorovat nějaké naše akce a pak přišla  i pracovní nabídka.

Na jakou dosavadní spolupráci, kterou si pro ně vytvořil si nejvíc hrdý?
Asi určitě handmade batohy s FVNK. Jsou skvělý, krásný a praktický a jsem na to fakt pyšnej.
 
Kdy pro tebe nastal ten zlomový moment, kdy sis uvědomil, že nechceš strávit celý život v kanclu "24/7"?
Spoustu let jsem závodně sportoval, a poslední roky strávil v Amsterdamu. Pak přišlo zranění a vykašlal jsem se na to. Začal jsem se zajímat víc o módu a zjistil jsem, že život jde žít vlastně úplně jinak, a krásně než jenom profesionálním sportem.
 
Do jaké míry se zajímáš o módu?
Hodně se zajímám o undergroundový, streetový značky, kterých je v ČR málo. Co se týče high fashion, nejsem do toho tak zapálený, ale fashion weeky apod. navštěvuji, i když se tam tyhle značky neobjevují.
 
Co pro tebe znamená osobní styl?
Je to jedna z nejdůležitějších věcí. Je to důkaz naší osobnosti, chování, člověk se díky tomu dá krásně odhadnout.
 
Mám pocit, že s My Dear jsi to vychytal tak nějak za pět 12. Nemyslíš si, že kdybys začal o něco později, bylo by mnohem těžší se se značkou prosadit, vzhledem k tomu, kolik jich teď na trhu je?
Myslím si, že to tak je. Teď je tu spousta nových značek a je poměrně těžké se uchytit.
Nám se to podařilo. Bude to asi i tím, že my jsme to pojali víc lifestylově než designově. Sdílíme náš život, a máme skvělej život, haha. Takže, když to s lidmi sdílíme, chceme, aby si vlastně zamilovali nás než jen čisté designy.

Vás ve smyslu, že jste pro ně inspirativní a zajímavý, tak mají chuť si koupit něco od My Dear?
Ano, přesně tak.
 
Včera vyšla nová kolekce 80's, na které si spolupracoval s Lukášem Krolem aka Grey Days. Pověz mi něco o tom jak vznikla, kde se vzala inspirace.
Je to kolekce inspirovaná filmy z 80. let. Celý to vzniklo takhle ve dvou lidech. Lukáš má na svědomí designy a vymýšleli jsme spolu různá hesla na trička a filmy, kterých se to bude týkat.
 
Jak tě vůbec téma 80s napadlo?
Lukáš mi posílal jeden design Home Alone, a mě se moc líbilo heslo "Destroy what destroys you" a napadlo mě udělat celou tu kolekci tímhle směrem, přenést ta hesla do běžného života.
Můžu prozradit, že už máme hotovou další kolekci, která bude venku zhruba do měsíce a půl a bude to něco jiného než doposud.
 
Konkurenčním bojem netrpíš?
Ne, fandím a sleduju. Nebráním se ani dalším spoluprácím, které by samozřejmě zapadaly do našeho konceptu.
Existuje něco nebo někdo s kým by si nikdy nespolupracoval?
Rozhodně s Kenvelem (smích).
 
Jak to teď vlastně funguje v BUNKRu?
Dřív tam tetoval jenom Míša Boček. Vzali jsme další dva lidi na tetování a jednoho člověka na piercingy a děláme to teď trochu ve větším měřítku, abychom mohli rozvinout koncept, kterého chceme dosáhnout.
 
Co ty a volný čas, máš nějaký?
Já mám pořád volný čas (smích). To je právě ono. Mě moje práce opravdu naplňuje. To je to nejdůležitější, dělat co tě baví, protože pak nevnímáš jestli ten volný čas máš nebo ne.
 
Jak relaxuješ? Tvoje práce je i přesto náročná. Máš za sebou vážné zranění z nedávné autonehody. Poznamenala Tě nějak ve smyslu, že se teď na svět díváš z jiného úhlu?
Teď toho moc dělat nemůžu, to je pravda. Mám psa Alvina, mám rád přírodu a své kamarády, kteří jsou moje druhá rodina. S Michalem teď bydlíme dokonce dohromady.
Nehoda mi zásadně změnila život a začal jsem ho brát úplně jinak. Přestal jsem se upínat na věci, který nejsou ve vší podstatě vůbec důležitý. Hodně mi to otevřelo v tomhle směru oči.
 
Tvoje nejaktuálnější sny?
Rozvíjet My Dear tak, aby byl úplně soběstačný a já do něj mohl investovat víc peněz. Rád bych se vrhnul i do celopotisků. Teď jsem si uvědomil, že vlastně trošku lžu (smích), protože poslední dobou My Dear soběstačný byl, ale posouvat to stále dál a udržet to.
 
Potkali jsme se nedávno na Náplavce na BiggBoss párty. Líbilo se ti?
Byla to pro mě první velká akce od Jägera. Užil jsem si to a moc se mi tam líbilo. Stefan Motika to tam skvěle zvládl, a vlastně mu patří můj velký dík, protože on mě do Jägera dostal.
 
Kolekci 80's najdete TADY a galerii k rozhovoru TADY.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.