Share |

Zažijte divadlo jinak během Noci divadel

foto pořadatel akce

 
Třetí ročník Noci divadel, která je součástí mezinárodního projektu European Theatre Night, proběhne 21. listopadu. Noc divadel, kterou v ČR koordinuje Institut umění – Divadelní ústav, patří svým rozsahem i počtem zapojených subjektů mezi největší divadelní svátky u nás i akce tohoto druhu v Evropě. Účastníci mohou letos zavítat do 130 divadel z 36 měst. 
Evropskou noc divadel založili v roce 2008 chorvatští divadelníci, kteří postupně přibrali na palubu kolegy z Bulharska, Slovinska, Slovenska, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Belgie a Rakouska. Česká Noc divadel je se svou tříletou historií zatím nováčkem, přesto se jí podařilo s loňskými 50 000 návštěvníky a více než stovkou zapojených souborů stát jedním z největších divadelních svátků u nás i akcí tohoto druhu v Evropě. Jejím hlavním cílem je nabídnout jiný divadelní zážitek, než jsou „běžná představení“, proto k ní každoročně nedomyslitelně patří aktivity jako více či méně inscenované prohlídky, bojové hry, přednášky nebo výpravy do neobvyklých divadelních prostor, hudební produkce včetně nejrůznějších večírků a afterparty, speciální programy pro děti, setkání s herci a zajímavými divadelními osobnostmi záměrně narušující hranici mezi jevištěm a hledištěm, hrátky se scénografií například v podobě focení v kostýmech a nejrůznější interaktivní programy typu dílen nebo improvizací. Divadelníci zkrátka berou své diváky v tento zvláštní den mnohem více do hry, což se letos projevilo také na propagační kampani k Noci divadel, v níž se v párech představují zástupci nejrůznějších divadelních profesí společně s divadelními  fanoušky. A podobně jako v loňském roce se návštěvníci kterékoli akce Noci divadel mohou zúčastnit fotosoutěže, kterou opět vyhlašuje Institut umění – Divadelní ústav. Soutěž je vyhlášena ve 4 různých kategoriích a nejlepší snímky se připojí do rozšířené verze výstavy „Noc divadel 2014 objektivem diváků“, která vznikla v loňskem roce a po své cestě po divadlech a kulturních institucích v ČR bude 21. listopadu k vidění v Infocentru Noci divadel v Institutu umění – Divadelním ústavu.
Noc divadel nabízí velký potenciál k participaci publika a k nejrůznějším, ať už mezioborovým, mezinárodním nebo mimodivadelním přesahům. Síla divadla spočívá nejen v jeho uměleckých funkcích, ale také v jeho společenských přesazích. I proto jsou doprovodné akce letošní Noci divadel věnovány sociálně slabým a zdravotně handicapovaným, kteří se - pokud nemohou jinak - alespoň symbolicky stanou součástí početné komunity příznivců této akce. 
Kampaň Noc divadel Na dřeň se zaměřuje na šíření informací o léčbě leukémie. Právě mezi návštěvníky Noci divadel je řada potencionálních dárců kostní dřeně ve věku mezi 18 a 35 lety, proto spolupracujeme s organizací Na dřeň. Divadla, která se účastní Noci divadel 2015 a připojila se k této kampani, nabízejí možnost vybrat si dvě vstupenky na libovolné představení každému, kdo mezi 21. listopadem 2015 a 30. červnem 2016 prokáže svou registraci v některém náborovém místě (více informací na www.nadren.eu a www.nocdivadel.cz).
V kontextu vyostřené situace na Blízkém Východě a v Evropě je další doprovodná akce věnována tzv. "uprchlické krizi". Koordinátor Noci divadel, Institut umění – Divadelní ústav, připravuje workshop “Loutkové pohádky na útěku”. Workshop je určen především dětem a jejich rodičům, kteří si z dřevěných polotovarů budou moci vyrobit jednoduché loutky představující postavy ze dvou oblíbených českých pohádek „Perníková chaloupka“ a „Princezna na hrášku“ a vyzkoušet si s nimi jednoduchou manipulaci. Dozví se také něco o zákulisí loutkového divadla. Každý účastník bude vytvářet dvě loutky: jednu z nich si odnese domů a jedna bude začleněna do jednoduchých divadélek, která IDU posléze předá do uprchlických zařízení v ČR, kde budou využita v rámci integračních programů pro národnostní menšiny.
K této tematice se přidala i další divadla. Například v Praze začíná svůj program Studio Alta Otevřenou snídaní, v rámci níž návštěvníci společně s lidmi nejrůznějších národností a věrovyznání ochutnají delikatesy z celého světa. V Divadle Kampa mohou podniknout zážitkovou cestu Uprchněte s námi: Kampak? Divadlo Kampa!, jejíž výtěžek bude věnován nadaci Člověk v tísni na pomoc v Sýrii. Ostravská Stará Aréna bude interaktivní happeningově-divadelní formou předávat lidem zkušenosti a zážitky členů souboru z dobrovolnické činnosti na maďarsko-srbské hranici. Během Noci barevných nosů se pak na teritoriu brněnského Divadla Bolka Polívky chráněném směšnou stráží na vlastní nos přesvědčíte, že „na barvě nosu nezáleží, důležité je, co cítí". 
Kompletní program Noci divadel 2015 včetně nejžhavějších novinek najdete na internetové stránce www.nocdivadel.cz a na Facebookovém profilu https://www.facebook.com/Nocdivadel
 
Martina Pecková Černá 
 
 
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.