Share |

Zapomeňte na Itala v kuchyni, uvařte si těstoviny svého života sami

foto archiv Pragma

Misionářka italské gastronomie konečně dorazila do Čech, napsala nejlepší kuchařku na světě!

Klasická italská kuchyně je tak trochu jiná kuchařka. Má 700 stran a žádné fotky, jen čas od času černobílé ilustrace.
Marcella Hazan svými recepty udělala terno v Americe (vyšly před dvaceti roky pod názvem The Classic Italian Cook Book) a novináři spojují její knihy s adjektivy jako nejautentičtější a nejlepší.
Nakladatelství Pragma konečně představuje tento národní italský poklad i českým kuchařům a gastro nadšencům.
Kniha obsahuje přes 500 receptů s rozpětím od klasik jako toskánská selská polévka se zelím a fazolemi, až po lahůdky typu pečené jehněčí kotlety na bílém víně, se žloutkem a citronovou šťávou po marchetsku (Marche je oblast ve střední Itálii).
Naučíte se připravovat croccante (pravé italské pralinky), boloňský rýžový koláč, vařit správně (!) těstoviny (a že to je věda), vyrábět tonnarelli, pappardelle nebo polévkové těstoviny maltagliati, zpracovávat vnitřnosti (játra, ledvinky, hovězí oháňku nebo dršťky s parmezánem) atd.
Samostatnou kapitolou jsou teoretické základy. Marcella Hazan označuje kuchaře jako architekty, kteří musejí ovládat trio základních technik –battuto (základ pro všechny omáčky), soffritto (přidání hlavních ingrediencí do battuta) a insaporire (vrchol procesu vaření, znamená „udělat chuť“).
Závěrem Hazan nabízí několik variací na italské menu (elegantní s domácími těstovinami, klasické po boloňsku, sváteční s pečenou drůbeží, zimní, venkovské atd.) včetně zásad a příkladů italského stolování.
Tahle knížka je prostě k sežrání!
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.