Share |

Zapojte se do přípravy programu divadla Ponec na příští rok

foto: Daniela Řeháková

Zajímá vás, jak se připravuje dramaturgie tanečního divadla? Jak vypadá tvůrčí proces českých a zahraničních umělců? Na základě jakých kritérií se inscenace vybírají? A kolik toho musí dramaturg zhlédnout, aby si udržel přehled? To a mnohé další ukáže čtyřletý projekt BeSpectACTive! v divadle PONEC.
 
Tanec Praha / PONEC - divadlo pro tanec - se zapojil do experimentu devíti evropských kulturních organizací a tří výzkumných institucí s názvem BeSpectACTive!, který otevírá a zkoumá nové cesty práce s publikem, jako jsou například otevřené zkoušky či diskuse nad dramaturgií divadel a festivalů. „Workshopy jsou otevřeny zdarma každému, studentům stejně jako seniorům, naprostým laikům ale i profesionálům, všem, kdo se chtějí dovědět více o zákulisí divadla a procesech v pozadí,“ říká zakladatelka divadla PONEC Yvona Kreuzmannová, která zároveň povede i diskuze v rámci workshopů.
 
„Novým způsobem práce divadel s veřejností je tzv. participativní plánování – „participatory planning“. Zveme diváky, kteří se aktivně zajímají o tvorbu programu v našem divadle, aby se pravidelně setkávali s uměleckým vedením divadla, diskutovali nad konkrétními díly a podělili se o své pocity a názory. Mají tak šanci podílet se na výběru z bohaté nabídky děl. První sérii workshopů s diváky věnujeme programu Evropských tanečních laboratoří, které jsou součástí festivalu TANEC PRAHA. Díla zařazená do Evropských tanečních laboratoří se vybírají z prioritních TOP20 mladých choreografických talentů evropské taneční platformy Aerowaves,“ doplňuje Kreuzmannová.
 
První etapa projektu proběhne od února do května 2015. Navazovat na ni budou například moderované debaty s publikem po představeních v rámci festivalu TANEC PRAHA 2015 nebo divácké workshopy / otevřené zkoušky Lenky Vagnerové k vybraným inscenacím. Ta první bude již 30. ledna od 17 hodin k představení Jezdci.
 
Projekt zároveň přináší významné příležitosti českým profesionálním tanečním umělcům zapojit se do mezinárodních koprodukcí a získat solidní podmínky pro tvůrčí rezidence v zahraničí. Hned v první etapě projektu uspěla skupina NANOHACH. Dokázala pod vedením Michala Záhory zpracovat atraktivní projekt, který byl devíti evropskými partnery vybrán pro tvůrčí video-rezidence v Itálii a Rumunsku (Milano, Sibiu). Diváci ve všech zapojených zemích budou mít možnost sledovat práci Michala Záhory prakticky den po dni. O detailech této a dalších etap budeme informovat.
 
Projekt byl podpořen programem EU Kreativní Evropa na léta 2014 – 2018. Workshopy budou probíhat jednou za 14 dní ve středu od 16:30 hodin v prostorách divadla PONEC v délce max. 1,5 hodiny v termínech 4.2., 18.2., 4.3. 18.3, 1.4., 29.4., 13.5., 27.5. a navíc 17.–19.4. přímé přenosy vybraných děl z festivalu Spring Forward Barcelona. Registrovat se k účasti na projektu BeSpectACTive můžete vyplněním formuláře a zasláním na e-mail jaroslava.tomanova@tanecpraha.eu.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.