Share |

Zahrada na niti: Obchůdek, který voní po lese

foto: archiv obchůdku Zahrada na niti

Lenka Hrubá si před časem otevřela ve Školské ulici v Praze svůj obchůdek Zahrada na niti. Tvoří tam a prodává své vlastní kokedamy – rostlinky, které visí na niti. Takže místo, abyste si je položili v květináči na stůl, si je zavěsíte na niti do prázdna. Je to moc pěkné! Proto jsem s Lenkou udělala rozhovor, abych se dověděla víc o ní, kokedamách, mikrosvětech ve skle a Ťuťovi a Ňuňovi.
 
 
Jak se má tvoje první kokedama na niti z roku 2010? Máš ji ještě?
Nejstarší kokedamu s cypřišem, kterou jsem tehdy dostala, už bohužel nemám, minulé léto mi ji napadli škůdci a já to odhalila moc pozdě, takže už se mi jí nepodařilo zachránit. Mám ale několik dalších vcelku starých kokedam - už své vlastní výroby - a těm je už kolem tří let a mají se čile k světu.
 
Kolik dalších sourozenců jsi jí pořídila od té doby? Ať už pro sebe nebo do krámku pro jiné, kdo propadli také kytičkám na niti?
Jé, tak vůbec nemám představu, kolik už jsem jich od té doby vyrobila, čárky jsem si nedělala, ale bude to určitě několik stovek.
 
Na tvém webu jsem četla, že jsou to vlastně cypřiše. Jsou i jiné druhy rostlin, které se dají pěstovat na niti? 
Do kokedam se dají použít různé druhy rostlin. Já vyrábím kokedamy hlavně z pokojových rostlin, aby péče o ně nebyla moc náročná a mohl si jí pořídit opravdu každý. Pro náročnější zákazníky vyrábím i kokedamy z netradičnějších druhů rostlin, jako jsou třeba okrasné citrusy či olivovníky.
Rostliny na výrobu kokedam odebírám od různých pěstitelů. Kromě květinových velkoobchodů, kde je největší výběr, nakupuji rostliny i od menších zahradnictví, které se specializují třeba na sukulenty, bromélie nebo exotické bylinky.
 
Jak se o ně pečuje? Co vyžadují k tomu, aby se jim dařilo?
Péče o kokedamy není náročná. Od běžných rostlin v květináčích se liší jen způsobem zálivky. Kokedamy se namáčí a nechávají nasáknout vodou podobně jako třeba orchideje. Vlastně vždycky záleží na druhu rostliny, která je do kokedamy použitá. U vlhkomilných rostlin jako jsou třeba kapradiny je třeba kokedamu nechat jednou týdně plně nasáknout, u sukulentů je zálivka méně častá a stačí miska s trochou vody.
 
Jsou nějaká pravidla pro to, kde je můžeš nebo naopak nesmíš pověsit?
Opět to záleží na druhu rostliny. Některé rostliny mají rády hodně světla a slunce, některým stačí dostatek rozptýleného světla. Vždycky je lepší se zamyslet, kam chcete kokedamu zavěsit a teprve podle toho vybrat konkrétní rostlinu.
 
Jak vlastně ty rostlinky voní? 
Často se mi stává, když do krámku přijdou zákazníci, že říkají, že to u mě voní jako v lese.  Když přijdete ke mně do Zahrady na niti, kde visí třeba třicet kokedam najednou, tak to určitě po čichu poznáte. :-) To je tím mechem, který na kokedamy používám, vyrábím je přímo na místě. Taky mám mech úplně všude, někdo si pořád obírá z oblečení kočičí chlupy, já mech.
 
Ty rostlinky rostou, nebo zůstávají ve stejné velikosti? A jak dlouho žijí?
Kokedamy fungují trochu jako bonsaje, nepřesazují se, jen se občas přihnojí. Do speciálního substrátu přidávám i látky, které jsou schopné zadržet živiny, aby měla rostlina z čeho žít. Některé druhy, třeba ty stromkové, je potřeba i v růstu omezovat tvarováním. Pokud se ale časem stane, že se rostlinu nedaří držet menší a už jí bal třeba nestačí, dá se předělat do větší kokedamy či se může prostě zasadit do květináče. Jinak ale kokedamy vydrží dlouho. Pokud se o ně staráte a nezapomenete je občas zalít.
 
Co ve tvém obchůdku Zahrada na niti ještě objevíme, když tam zabloudíme?
Kromě kokedam v Zahradě na niti najdete i aerária – závěsné skleněné baňky, které osazuji rostlinami – a rostlinná terária. Jsou to takové mikrosvěty ve skle. Všechno sklo vzniká podle mých návrhů v české sklárně a prodávám ho i samotné, takže si můžete zkusit vytvořit i svůj vlastní mikrosvět. Také mám ráda ptáky, takže prodávám různá krmítka a budky a další doplňky do zahrad. Nedávno jsem si pořídila dvě andulky, takže si můžete poklábosit s Ťuťu a Ňuňu, jestli je teda překřičíte!
 
Je tohle tvá jediná aktivita nebo děláš ještě něco dalšího?
Jsem původně zahradní architektka, ale momentálně se věnuji hlavně Zahradě na niti. Vše si zatím obstarávám sama - od výroby po prodej v krámku – a tak mi na nic dalšího nezbývá čas. I když přiznávám, že když se naskytne nějaká zajímavá příležitost navrhnout si zahradu, tak neodolám a občas si i nějakou tu zahradu vystřihnu.
 
www.zahradananiti.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.