Share |

Zahájení výstavy Umělci a proroci

Začala moc zajímavá výstava Umělci a proroci!
 
 
Tvorba Jonathana Meeseho (1970) integruje malířství, sochařství, instalace, performance, kresby, koláže a divadlo. Při zahájení expozice Umělci a proroci. Schiele, Hundertwasser, Kupka, Beuys a další vystoupí německý výtvarník s performancí připravenou speciálně pro Národní galerii v Praze. Během ní bude ze svého úkrytu rozmlouvat s osobnostmi proroků představenými v rámci výstavy. V Malé dvoraně Veletržního paláce bude zároveň instalován soubor jeho pláten My Über Daddys, která rovněž odkazují na působení a vliv proroků.
 
 
Třebaže Jonathan Meese vnímá sám sebe jako antiproroka, ve svém aktuálním představení “You“, Living in the Erzbox: L.O.V.E. de LARGE (VISIONTELEFON) vychází z tradice vizionářského hnutí umělců-proroků. Ti na přelomu 19. a 20. století usilovali o společenskou revoluci a jejich životní styl a myšlenky ovlivnily tvorbu řady klíčových osobností především německého výtvarného umění.
 
 
Myšlenka integrálního umění, výrazný aspekt performativního přístupu, představa umění jako antisvěta a „diktatura umění“, z níž vycházejí všechny Meeseho práce, spojují jeho dílo již od tvůrčích začátků s divadlem. Široké uznání získal již při konání své první výstavy na 1. Berlínském bienále v roce 1998, kde jeho instalace oslavovala různé hrdiny a antihrdiny světových dějin, mytologie, filmu a popkultury. Od té doby následovala mnohá pozvání velkých institucí na výstavy a performance – například v Tate Modern v Londýně, P.S.1. v New Yorku, Kestner Gesellschaft v Hannoveru, Deichtorhallen v Hamburku, Magasin v Grenoblu či Gemeentemuseum v Haagu.
 
 
Výstavu Umělci a proroci. Schiele, Hundertwasser, Kupka, Beuys a další připravila Schirn Kunsthalle ve Frankfurtu ve spolupráci s Národní galerií v Praze.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.