Share |

Začíná LA PELÍCULA, zahájí ji osobně Julio Medem a česká premiéra jeho snímku Ma Ma

Jeden z nejvýraznějších současných španělských filmařů Julio Medem bude hlavním hostem slavnostního zahájení festivalu španělských filmů La Película. Režisér patřící k evropské kinematografické  elitě a držitel mnoha filmových ocenění 16. února v pražském kině Světozor osobně uvede českou premiéru svého nejnovějšího snímku Ma Ma, v němž hlavní roli ztvárnila držitelka Oscara Penélope Cruz. Po uvedení na festivalu La Película vstoupí Ma Ma do běžné kinodistribuce. Kromě Medemova posledního filmu budou mít diváci v rámci festivalového programu také příležitost zhlédnout i jeho starší snímky Sex a Lucía a Zrzavá veverka.
 
Další českou premiérou, kterou La Película uvede, bude aktuální snímek z dílny legendárního Carlose Saury. Španělský filmový klasik, který letos oslavil čtyřiaosmdesáté narozeniny, se ve filmu Argentina tentokrát zaměřil na bohatý argentinský folklor a především tango, ve všech jeho podobách.
 
Zvláštní pozornost věnovala dramaturgie baskické filmové produkci, která zejména v poslední době sbírá ocenění na světových filmových festivalech. Chybět nebudou ani snímky z Latinské Ameriky. Na tradici mrazivých španělských hororů, které festival uvedl v minulosti, naváže mexický film Vrátili se… Z trochu jiného soudku je chilský dokumentární esej Perleťový knoflík. „Obrazově i myšlenkově naprosto úchvatný film. Jedná se bezesporu o jeden z nejkrásnějších filmů minulého roku,“ nabízí svůj tip dramaturg festivalu David Čeněk. Program nabídne i jednu perličku, první kubánský snímek z žánru sci-fi Omega 3.  

Festival La Película se uskuteční od 16. do 21. února v pražském kině Světozor. Od 18. února do 21. února budou španělsky mluvené filmy k vidění v brněnském kině Scala, mezi 25. a 27. únorem se přehlídka usídlí v kině Central v Hradci Králové a závěr festivalu bude od 1. do 3. března patřit ostravskému Minikinu. Vstupenky jsou v prodeji prostřednictvím webových stránek jednotlivých kin. Festival pořádají Velvyslanectví Španělska v Praze, Institut Cervantes a kino Světozor.
/FB/ /WEB/

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.