Share |

Z Brna do Cradle of Filth: cesta vede přes živý plot 1.

Jak se stát bubeníkem slavné anglické kapely a zachovat si zdravý rozum
foto archiv Marthuse

Cradle of Filth je u nás dobře známá kapela, ale leckdo netuší, že mají českého bubeníka. Marthus, který sedí za bicími, je chlápek z Brna. Jakým způsobem se človek stane členem jedné z nejznámějších metalových band?

Členem CoF jsi od roku 2006 - jaká byla tvoje cesta do téhle kapely? Údajně jsi vyhrál konkurz? 

Není to pravda, žádný konkurz se nekonal. V roce 2004 jsem odjel studovat do Londýna a při té příležitosti jsem se tam chtěl prosadit i jako muzikant. Měl jsem pocit, že v ČR jsem už vyčerpal veškeré možnosti.  Vždy jsem se chtěl živit především hraním metalové hudby a to je v ČR téměř nereálná věc.

MÍSTO PĚTI TUCET PECEK

Podle Wikipedie jsi předtím už byl členem kapely, kterou má bývalý kytarista Venom?
Do kapely Mantas, kde působil kytarista a zakládající člen Venom, Jeff Mantas Dunn, jsem se dostal přes inzerát. Než jsem odjel do Anglie, natočil jsem ve studiu promo DVD, jehož ukázky jsem dal k dispozici i na internet. Netrvalo dlouho a začaly mi chodit různé nabídky, ze kterých byla jednoznačně nejzajímavější právě ta na hraní s kapelou Mantas.
O dva roky později se mi ozval management COF, že na základě doporučení a zhlédnutí mých video ukázek by se se mnou chtěli kluci setkat. Původně jsem se měl naučit 5 skladeb, ale jelikož jako dlouholetý fanoušek znám veškerou tvorbu Cradle Of Filth, skončili jsme hraním asi 12 skladeb. Všichni byli velmi spokojeni a já jsem s nimi vyjel na světové turné k podpoře jejich tehdy aktuálního alba Thornography.

PŘES ŽIVÝ PLOT K CÍLI

Žils v Brně do  roku 2004. Jaké vůbec bylo odstěhovat se do úplně jiné země? Předpokládám, že muzikant se běžně asi netopí v miliardách, bylo to náročné i finančně?

V Anglii jsem žil asi rok a půl, poté jsem se odstěhoval zpět do Brna. Jelikož let z Brna do Londýna trvá dvě hodiny a letadlo létá každý den, je to v dnešní době mnohem jednodušší, než například doprava autobusem z Brna do Prahy. Nemám problém s bydlením v zahraničí a když jsem v Anglii začínal, stejně tak mi nedělalo problém si vydělat nějakou tu “miliardu” stříháním živých plotů, sázením stromků a nebo například sbíráním odpadků na smetišti. Můj cíl byl totiž pro mě vždy jasný, a pro jeho dosažení jsem byl a pořád jsem schopen obětovat velmi mnoho.

LIDÉ, DŘETE!

Ještě ti není ani třicet a splnilo se ti něco, co je asi snem spousty kluků a holek. Možná takový příběh dá i naději někomu, komu je 15 a dře v garáži:-) Co bys takovým lidem mohl poradit?

Jako čerstvý třicátník bych všem klukům a holkám poradil, aby se nikdy nevzdávali svých snů, šli si pevně za svým cílem a hlavně dřeli a dřeli – nic není zadarmo. Pokud nejsem na turné nebo ve studiu, jsem ve své zkušebně v Brně a snažím se pořád cvičit a naučit se něco nového. Vždy je co se učit!

Natočil si i bubenické DVD - máš taky nějaké ambice / plány učit lidi hrát?

Je možné, že až dosáhnu určitého levelu a budu mít svým žákům co nabídnout, vrhnu se i na učení. V dnešní době učí hru na hudební nástroj kdekdo, což není zrovna dvakrát moudré.

Jak jsi zapadnul do "kolektivu" Cradle of Filth? Je to spíš kapela založená na kamarádství, nebo víc "normální" práce?

Oboje. Máme mezi sebou hezké vztahy, jsem dokonce v kontaktu i s některými bývalými členy.

Co jsi s nimi prožil zásadního?

Dvě natočené studiové desky, které se dostaly do USA Billboard Chart, sedm videoklipů, tři velká turné po USA (momentálně jsme na čtvrtém), několik turné po Evropě, Rusku, Austrálii, Jižní Americe, Mexiku a samozřejmě hromadu letních festivalů a dalších hudebních i nehudebních zážitků.
Pevně věřím, že další zásadní momenty ještě přijdou, a to nejen s kapelou Cradle Of Filth.

V pokračování si přečtete o novém albu CoF a plánech na léto.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.