Share |

VýstavoTip: Učebny Kurta Gebauera

Učebny Kurta Gebauera jsou třetí výstavou děl renomovaných českých výtvarníků ze série Učeben skupiny ARTEDU, na kterých známí čeští umělci spolupracují společně se středoškolskými studenty. Tentokrát vznikla velkorozměrná prostorová instalace, která je výsledkem spolupráce středoškolských studentů se sochařem Kurtem Gebauerem.
 
Stejně jako v předchozí výstavě Učebny Michaela Rittsteina bylo cílem Učeben Kurta Gebauera nejen vytvořit jedinečné umělecké dílo, ale v tomto případě měl proces vzniku stejnou, ne-li vyšší hodnotu. Kurt Gebauer byl velmi citlivým vůdcem a spolutvůrcem, snažil se ve studentech nalézat jejich vlastní cesty a zároveň je z pozice zkušeného umělce vedl. Tím pokračujeme v hledání způsobů přiblížení současného umění mladým lidem skrze neopakovatelný osobní zážitek, zprostředkovaný neformálním a intenzivním kontaktem s uznávaným umělcem a propojujeme zdánlivě nepropojitelné světy – světa vysokého umění a prostředí střední školy.
 
Nerad někomu diktuji, jak přesně má tvořit, jsem raději, když si prostor nalezne sám. Jistěže jsem do práce zasahoval a korigoval ji, ale i pro mně jsou mnohdy nápady mých studentu obohacující.“  říká ke své práci  umělec Kurt Gebauer.
 
Jsou to už třetí realizované Učebny v pořadí a máme naplánované další spolupráce. Každá výstava je jiná, každé výtvarné dílo jedinečné, každý umělec k projektu přistupuje velmi osobitě. Jedno mají ale společné. Vždy vzniknou velmi zajímavá díla, na kterých je patrný rukopis „mistra“ a zároveň skvělá atmosféra, která obohatí všechny účastníky a celou komunitu školy a jejího okolí. Postupně se nám daří o tom přesvědčit i uměleckou komunitu.“ komentuje Zdenka Švadlenková, autorka koncepce Učeben a dodává:  „V červnu budeme s projektem expandovat i mimo Prahu, tentokrát máme domluvenou spolupráci s gymnáziem v Poličce a výraznou umělkyní Veronikou Bromovou. Jako vždy velký dík patří podpoře pedagogů, kteří se projektu mnohdy věnují ve svém volném čase a vedení gymnázia Elišky Krásnohorské.
 
Emerit. prof. Akad. soch. Kurt Gebauer (* 18. srpna 1941, Hradec nad Moravicí) je český výtvarník a vysokoškolský pedagog. Studoval na Akademii výtvarných umění v Praze u profesorů Vincence Makovského a Karla Lidického. V roce 1972 u profesora Césara Baldacciniho. Svými sochami ovlivnil podobu českého moderního sochařství. Typická je pro něj nadsázka a humor se kterými se dotýká i velmi závažných témat. V době komunismu mnoho jeho soch neslo satirický podtext, který se mnohdy nesetkával u vládnoucí moci s pochopením. Jistý druh milé grotesky zůstává v jeho díle i dnes. Pro jeho tvorbu je důležitá souhra s prostorem, ve kterém se jeho sochy vyskytují, intenzivně se zajímá o práci s krajinou a veřejným prostorem. Věnuje se i kresbě a litografii. Jeho dílo je zastoupeno v mnoha sbírkách a galeriích.
 
Umělec: Kurt Gebauer
Participující studenti:
Jonáš Paleček
Lucie Timurová
Kristýna Bujárková
Jakub Vařeka
Barbora Šachová
Petr Vinař
Berenika Růžičková
Alena Spalenská
Rudolf Masata
Sabrina Wiedermanová

Koncepce projektu (ARTEDU): Zdenka Švadlenková

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.