Share |

VýstavoTip: Jazzová Sekce

Po celý rok 2016 vzpomínáme kulatého nechvalně známého výročí. 30. let, které uplynuly od roku 1986, kdy vyvrcholily represe tehdejších státních orgánů v čele se Státní bezpečností vůči JS. Pozatýkání a uvěznění členů jejího výboru a spol. Toto výročí bychom chtěli vzpomenout několika akcemi, první a celoroční je výstava Jazzová sekce 1971-1988.
 
Připravili jsme putovní výstavu na které naleznete 21 panelů dokumentujících činnost Jazzové sekce v období let 1971-1988. Uskutečněné i neuskutečněné festivaly Pražské jazzové dny. Také časopis Bulletin Jazz, edice Jazzpetit, Situace a řadu dalších publikací. Kulturní a společenský život kolem této komunity i dokumentaci přípravy a průběhu soudních procesů s vedením Sekce, jejich ohlasy doma i v zahraničí, až po následnou soudní rahabilitaci v roce 1991. Výstava je unikátním dobovým svědectvím o práci a boji skupiny svobodomyslných kulturymilovných lidí, aktivistů Jazzové sekce, kteří byli státními orgány ČSSR vtlačeni do role kulturní opozice Výstava je m.j. o boji za nezávislou kulturu s totalitní mocí tehdejší ČSSR.
 
Na realizaci výstavy spolupracovali: Tomáš Křivánek, Vladimír Kouřil, Ivan Prokop, Jiří Kučera, Jiří Volek, Jano Kukučka, Jiří Exner,  Arpád Abonyi, Čestmír Huňát, Jana Jelínková, Vlastimil Krčmář
 
Realizaci výstavy finančně podpořili:
Dany Stejskal — Headliner
Jan Pekárek — Signpek
Robert Klíma — Café Kampus
Antonín Rais, Ondřej Hrab, Jiří Čutka, Vladimír Kouřil, Alena Prokopová, Ivan Plicka, Josef Vlček, Pavel Hořejší, Marcela a Vlastimil Krčmářovi, Vlaďka a Martin Sýkorovi, Petra Čáslavová, Jaroslav Skokan, Líba a Eda Krčmářovi, Vladimír Gistr, Petr Hrkal, Arpád Abonyi, Vladimír Kostínek, Ladislav Šenkyřík, Čestmír Huňát, Niki a Martin Justovi, František Tomík, Roman Hruška, Jiří Gruntorád, Irča a Petr Balcarovi, Jiří Podrazil, Jiří Opleštil, Eva a Vít Rázgovi.
 
/O VÝSTAVĚ/

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.