Share |

Výstava Vojtěcha Vlka: TranSpiRituals

foto: Vojtěch Vlk

Výstava TranSpiRituals je projektem, který zobrazuje černobílé dokumentární i portrétní fotografie mapující spiritualitu a rituály napříč světovými náboženstvími. Tomuto tématu se Vojtěch Vlk věnuje již od počátku své tvorby a na výstavě představí sérii snímků z oslav Velikonoc na Filipínách, v Mexiku a Andalusii. Dále pak velkoformátové portréty svatých mužů sádhú z indického Váránasí. Fotografie, pro které je typická hra světla a stínu, jsou zajímavou sondou do prožívání spirituality a projevů zbožnosti, staví vedle sebe okázalost křesťanských procesí a skromnost indických sádhú, aniž by je jakkoliv posuzoval. Pouze skrze obraz podává svědectví a vypráví jejich příběh.
 
Vedle záběrů snímaných tak, aby fotografování náboženské obřady nerušilo, figurují snímky uměle dosvěcované. Společně dokládají propojení dokumentaristických kořenů Vojtěcha Vlka s praxí portrétisty, která u něj v současnosti převažuje,“ uvádí teoretik fotografie Josef Moucha o výstavě.
 
Fotograf Vojtěch Vlk se narodil v roce 1973. Je absolventem Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, kde studoval ateliér fotografie pod vedením prof. Pavla Štechy. Účastnil se zahraničních stáží Emily Carr Institute of Architecture and Design ve Vancouveru, Universität für Angewandte Kunst ve Vídni a Bezalel Academy v Jeruzalémě. Je zastoupen ve sbírce Uměleckoprůmyslového muzea v Praze a v soukromých sbírkách. Od roku 1991 se živí jako fotograf na volné noze. Je autorem fotografické knihy Was ewig bleibt z roku 2006, která je z prostředí premonstrátského kláštera v tyrolském Innsbrucku. Ve spolupráci s nakladatelstvím Kant připravuje k vydání knihu TranSpiRituals. Více o autorovi se dozvíte na www.vojtechvlk.com.

Výstava v Nikon Photo Gallery potrvá do 3. dubna 2016.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.