Share |

Výsledky VI. ročníku hudebních cen Vinyla

Dné, Orient a festival Itch My Hahaha
foto: pořadatel akce

Vítězové VI. ročníku hudebních cen Vinyla byli vyhlášeni v průběhu slavnostního večera v pražském Lucerna Music Baru. Za Desku roku kritici zvolili nahrávku These Semi Feelings, They Are Everywhere producenta Dné. Objevem roku je synh-popové trio Orient, Počinem roku pak průběžný brněnský festival Itch My Hahaha.
 
O vítězích v kategoriích Objev a Deska roku se hodně mluvilo již před samotným hlasováním, proto jejich ocenění asi tolik nepřekvapí, nicméně v kategorii Deska roku vyhrál producent Dné, který po prvním kole hlasování rozhodně mezi favority nepatřil,“ uvádí k výsledkům jeden z organizátorů cen Pavel Uretšlégr
 
 
Konečné výsledky jsou jen třešničkou na dortu, za mnohem podstatnější považujeme samotné nominace. I v letošním ročníku byly nominace poměrně široce žánrově rozkročeny, proto věříme, že Vinyla dokáže odrážet aktuální tendence na domácí alternativní scéně,“ dodává za organizátory Vinyly Tomáš Grombíř
 
Vítězové již tradičně obdrželi vinyl – LP desku – originál autorsky dotvořený výtvarnicí Evou Koťátkovou. Vinyl vychází v limitované edici 100 kusů a obsahuje po jednom hudebním tracku od všech nominovaných. Každý rok obal pojedná jiný český výtvarník.
 
Vyhlašovací ceremoniál proběhl pod taktovkou partnersko-umělecké dvojice Marie Bláhovcové & Bohdana Bláhovce. Během večera zahráli Tomáš Palucha (nominace Deska roku 2016), Fiordmoss (vítěz Objev roku 2011) a WWW.
 
Ocenění předali současní členové Rady hudebních cen Vinyla Iva Jonášová, Miloš Hroch a Jan Macháček. Rada funguje jako odborný garant a ideově formuje směřování ceny – především každoročně sestavuje porotu a dohlíží nad regulérním průběhem ceny.
 

Komentář k výsledkům od poroty ceny Vinyla
Jan Macháček k ocenění producenta Dné
(Deska roku)
Kariéra Ondřeje Holého se slušně rozjížděla, měl za sebou tři krátké nahrávky, pak ale přišel útlum. Kvůli tvůrčímu bloku to s debutovým albem dlouho vypadalo zle. Dné ale nezískal cenu Vinyla za zásluhy nebo z lítosti. Porotci ocenili zejména zvukovou vyspělost desky These Semi Feelings, They Are Everywhere. Holý pochopil, že méně je někdy více, a dokázal na debutové desce stvořit barvitý, osobitý a emocionálně poutavý mikrosvět, který nemá na domácí scéně obdoby.
 
Miloš Hroch k ocenění Orient
(Objev roku)
 
Synth-popové trio Orient se vzalo odnikud jako hotová kapela, kterou držela pohromadě síť nenápadných rozporů. Ambiciózní zvuk a proti němu až tvrdohlavá touha nikam nepatřit, dělat vše přirozeně, bez nátlaku cizích subjektů – což je přístup vlastní DIY scéně, kde mají Orient kořeny. Intuitivní práce se samply a aktuální beaty pomalu budující atmosféru, kterým se staví do cesty zastřená kytara s ozvěnami hardcore-punku, kam Orient často chodí pro inspiraci. K tomu stačilo přidat zasněný vokál plnící spíš roli dalšího nástroje než prostředku ke sdělování pocitů nebo myšlenek, a přesné vyťukávání na drumpad, které je efektivní při živých vystoupeních. Tím posledním a neméně sympatickým rozporem je, že žižkovská trojice Orient je snad jediným vítězem Vinyly bez regulérní nahrávky na fyzickém nosiči. Právoplatně, žádný jiný projekt, který by promlouval k posluchačům napříč žánry a scénami, u nás minulý rok nevznikl.
 
Karel Veselý k ocenění festivalu Itch My Hahaha
(Počin roku)
 
Klubový večer Itch My Hahaha byl dlouhé roky stálicí brněnské nezávislé kultury, od podzimu 2015 do jara 2016 se ale rozrostl v regulérní průběžný festival nabízející desítky koncertů, přednášek a workshopů. Tým organizátorů napojený na kluby Kabinet MÚZ a PRAHA/Fórum pro architekturu a média dovezl do Brna unikátní lineup složený z osobností světové elektronické a experimentální hudby (Cabaret Voltaire, Richard Youngs, Young Fathers), šanci ale dostali i domácí hudebníci. Během večerů Itch My Hahaha se moravská metropole stala hlavním městem české nezávislé hudby.

NOMINACE VI. ročníku Ceny Vinyla
DESKA ROKU
Tomáš Palucha – Guru
dné – These semi feelings, they are everywhere
Sister / Body – Spells
Midi Lidi – Give Masterpiece a Chance!
 
OBJEV ROKU
Orient
Zagami Jericho
Ghettoblaster
 
POČIN ROKU
Label Opak Dissu
8 CD Box Oldřich Janota
Festival Itch My Hahaha
 
Partneři
Hlavním partnerem hudebních cen Vinyla je KZK tiskárna s.r.o. a společnost GZ Digital Media. Mediálními partnery jsou časopisy Respekt, His Voice, Full Moon, The Aardvark, aktualne.cz,  AlterEcho a dále rádia Radio Wave a Radio 1 . Partnerem slavnostního vyhlášení je pak Lucerna Music Bar.
 
Projekt hudebních cen Vinyla podporuje Ministerstvo kultury ČR.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.