Share |

Vyražte se vy(b)láznit do Litomyšle již tento víkend!

Logo: Litomyšl - Lázně ducha

Lázeňská sezóna začíná festivalem
Minulý týden jsme vám přinesli rozhovor s Petrem Šabachem, který vyprávěl o Litomyšli a o tom, jak se těší na festival Litomyšl - Lázně ducha, kterým bude otevřena letošní lázeňská sezóna - teď jsme pro vás vybrali hlavní důvody, proč se do Litomyšle vydat!
 
Do Litomyšle doporučujeme vyrazit už v pátek (27. dubna 2012), abyste měli čas prohlídnout si její výjemečnou architekturu, která snoubí krásné historické jádro s tím nejlepším, co v Čechách bylo postaveno v posledních letech. V sobotu už totiž bude program tak nabitý, že na procházky po okolí nezbyde čas - lázeňští vás totiž rozhodně nehodlají šetřit (méněno duchovně - finančně naopak ano - festival je totiž, krom divadel a výstav přístupný ZDARMA). 
 
My z Proti šedi rozhodně v sobotu doporučujeme rozehřát se na čtení Krvavého románu od Josefa Váchala, který je základním stavebním kamenem litomyšlské literatury i kulturní identity, které začne v 17 hodin. 
Plzeňské pivo poteče na festivalu proudem a rozhodně neprohloupí ten, kdo jím přijde připít na úspěch nové knize Petra Šabacha "Máslem dolů", která tamně bude uvedená spolu s autorovým čtením. 
Celý další program už je koncipován ke stále dobrodružnějším zážitkům - míněno od originálního významu "dobře se družiti". K dobrodružbě napomáhá veselí, které si málokdo u nás umí povodit tak jako Divadlo Járy Cimrmanna s hrou Švestka. 
Hned pak zaduje miláček všech publik a věhlasný hulvát Xavier Baumaxa
Úlet bude nepochybně i vernisáž neonového DNA vodopádu od Jiřího Davida.
Mejdan poté (afterparty) už budou nekontrolovatelně ovládat  Krásné nové stroje, tvrdý alkohol a tak podobně. 
 
V neděli, vedle bohoslužeb (jejich seznam v Litomyšli zde), si rozhodně nenechte ujít zasvěcené mudrování o architektuře s Ondřejem Synkem, specialistou na implementaci selského rozumu do nesrozumitelných architektonických teorií (kdo v pátek nestihl procházku, bude mít možnost projít aspoň to nejzajímavější z Litomyšlské architektury - v Ondřejově podání to ale daleko spíše budou klučičí bunkry, posedy nabo náletové chatky za městem, než výstavní budovy na náměstí - ale o to poutavější!)
 
Všechny potřebné informace zde.
Facebook zde.
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.