Share |

Vychází satirické dílko Stručný glosář letenský!

foto: Letenská parta tl;dr

Stručný glosář letenský předstírá, že je místopisným průvodcem Prahou 7 pro začínající mimopražské studenty AVU. Provede tak své čtenáře po význačných  místech a reáliích této pražské čtvrti (např. Akademie výtvarných umění, Veverkova ulice, Stalin, Veletržní palác atd.), seznámí je s místními zvyklostmi a dá jim nahlédnout do duší „typických Leteňáků“. To vše se značnou dávkou nadsázky a fabulace a s trefnými ilustracemi brněnského audiovizuálního umělce Jana Šrámka a Kateřiny Blahutové. Autoři skrývající se pod pseudonymem „Letenská parta tl;dr“ jsou veřejnosti již téměř rok známi jako tvůrci týdenních souhrnů,  ve kterých sarkasticky glosují dění v lokální facebookové skupině “Letenská parta”.

 

Pro knižní vydání svých populárních týdenních facebookových příspěvků zvolili autoři, kteří si přejí zůstat v anonymitě, formu slovníkového průvodce. Autoři v knize vytváří groteskní obraz Letné jako místa, kde všichni celé dny vysedávají v kavárnách, opravují své gramofony, nakupují knihy a tenisky, živí se výhradně obloženými chlebíčky, bio potravinami a fair trade kávou, večer pořádají ohňostroje a „vždycky udělají něco trochu jiného, než se jim řekne“. Kniha Stručný glosář letenský vychází v době, kdy se má Praha 7 podle plánů současné radnice stát oficiální pražskou kulturní čtvrtí, která bude podporovat vznik a chod kulturních institucí a projektů na svém území. Náhoda? Nemyslíme si.

Stručný glosář letenský je knihou lokálního významu, která se však dá číst také jako obecná výpověď o jevech gentrifikace, kdy původní obchůdky a provozovny nahrazují trendy kavárny, restaurace a designové obchody či studia. Stručný glosář letenský proti tomuto trendu - který je na Letné bezpochyby patrný - nebrojí, ale s nadsázkou a hravě jej glosuje. Vizuálně poutavou knihu lze zakoupit od 22. dubna  přímo v letenském knihkupectví PageFive (Veverkova 5, Praha 7), online přes eshop (www.pagefive.com) a ve vybraných letenských kavárnách. Křest knihy proběhne, jak jinak než v srdci Letné, tzv. na Stalinu v Letenských sadech v sobotu 30. 4. od 19:00.

 

Letenská parta a Letenská parta tl;dr

Lokální facebookovou skupinu Letenská parta založila v roce 2011 jako neoficiální diskusní platformu dnešní radní pro kulturu MČ Praha 7 Hana Třeštíková. Od té doby se skupina rozrostla, tematicky nyní pokrývá celou Prahu 7 a stala se významným lokálním fenoménem. Skupina dnes čítá přes 9000 členů, což tvoří kolem 20% všech obyvatel Prahy 7. Obyvatelé Letné si zde vyměňují nejrůznější informace, rady a tipy, z čehož si každý týden dělá legraci satirická anonymní stránka „Letenská parta tl;dr“, kde se každý  čtvrtek objevuje shrnutí toho „nejpodstatnějšího“, co se v původní skupině událo.

 

Tiráž:
Texty: Letenská parta tl;dr
Ilustrace: Jan Šrámek / www.vlkovasramek.net
Spolupráce na ilustracích: Kateřina Blahutová
Grafická úprava: František Kast / www.kast1.com
Písmo: Kunda Book / Vojta Říha / www.superiortype.com
Tisk: Indigo print
Náklad: 300ks
Nakladatel: PageFive www.pagefive.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.