Share |

Vychází časopis Full Moon a jeho autoři zvou na výstavu

 

15. 6. vychází další číslo časopisu Full Moon a jeho autoři zvou na výstavu klanu, který se mu stará o grafiku.

 

Tisková zpráva:

„Ale takhle se nedělá hudební časopis!“

 

 

Jak má vypadat hudební časák? Spousta fotek, vtipné popisky a „úderné“, palcové titulky ve tvaru loga kapely? Biografie hudebníků a „nikdy nezveřejněné informace ze zákulisí“? Dvacet stránek o Queen a ikonické fotky Freddieho Mercuryho, vybrané z databanky dvaceti použitelných? Hvězdičky u minirecenzí?

 

Když před rokem hudební časopis Full Moon začínal, žádné domnělé „normy“ nedodržoval. Žádné popisky, minirecenze ani retrospektivní články o Queen? Skandál. Uniformní font, široké řádkování, ani stopa po iniciále, odsazení odstavce nebo citátu uvnitř textu. „To nejde!“ Ale jo, vždyť to tady je, černé na bílém. Je to vůbec časopis? Vypadá to jako katalog Bentley. Je to vůbec o hudbě? Píšou tam o fotbalu. Za červnového úplňku vychází letní dvojičíslo Full Moonu. Jedna část dotahuje grafický standard k dokonalosti, druhá část laťku boří a překračuje.

 

Formu dalo Full Moonu od jeho počátků grafické studio Carton Clan. Vize byla jednoduchá a nezatěžkaná nesmyslnými požadavky na obrázky spínacích špendlíků u článků o punkových kapelách, bez kompromisů, a proto geniální. Zpracování vyzdvihovalo fotky i texty, zároveň fungovalo jako regulérní, plnohodnotná součást časopisu. O pozitivní feedback se postarala (kromě čtenářů, díky designu často z řad nehudebních nefanoušků) taky nominace na Czech Grand Design.

 

Obsahovou vizi vdechla Full Moonu Apačka, v minulosti autorka hudebního serveru Freemusic nebo kulturní rubriky Lidových novin. Absence klasických, zbytečných sekcí (novinky, minirecenze, zaplacené PR), výrazný osobní pohled a široký záběr publicistických žánrů i autorů je stejně svérázný jako odvážný. Je to náhoda, nebo dobře promyšlený záměr? Výtka, že Full Moon píše „o kapelách, které nikdo nezná“, je bezpředmětná a optikou hudebního časopisu skrznaskrz hloupá.

 

Není třeba zdůrazňovat, jakým trnem v oku je občas časopis Full Moon u konkurence, tzv. renomovaných publicistů i grafiků. „Kdybych mohl, udělal bych to mnohem, mnohem líp.“ To je tak jasný!

 

fullmoonmagazine.cz

cartonclan.cz

 

informace o výstavě:

 

Carton Clan v. Full Moon
Futurista Universum
Betlémské náměstí 5a, Praha 1
od 15. 6. do 29. 9. 2011

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.