Share |

VotočVohoz: unikátní second hand na webu (i na festivalu)

VotočVohoz je internetová burza oblečení, která je poslední měsíce hodně na vzestupu. Mohli jste se s ní setkat i na naší facebookové stránce.

Naživo můžete "votáčení vohozu" zažít 25. 6.,  kdy bude VotočVohoz v rámci akce United Islands stánek na Janáčkově nábřeží (sektor UI). "Každý bude moct přijít a vyměnit to, co má na sobě, za nějaký jiný námi vystavovaný kousek. Myslíme, že by to mohl být pro vaše čtenáře zajímavý happening," vzkazují lidé z VotočVohozu.

Co nám o svém webu řekli sami autoři, Lukáš Vala a Janet Lavicka?

Autorem a hlavní osobou celého dnes již evropského projektu VotočVohoz je litevský student Justas Janauskas. Ten přišel zhruba před třemi lety na myšlenku vytvořit webovou platformu, na které budou moci její uživatelé bezplatně vyměňovat a prodávat své oblečení. Snad každému totiž leží ve skříních věci, jež si z nějakého důvodu už nikdy neoblékne, přestože nemá to srdce je hodit do kontejneru.

Z LITVY DO ANGLIE

Tento nápad vytvořil v Litvě širokou komunitu lidí a začal expandovat dále do Evropy, zprvu do Německa a Anglie, nyní i do dalších zemí. Česká republika, Španělsko, Holandsko, Finsko, Švédsko a Turecko - to vše jsou nováčci se silným potenciálem vytvořit celonárodní ekosociální sítě založené na myšlenkách boje proti plýtvání, smysluplného konzumu a bezplatného užívání, jaké vznikly právě v Litvě a Německu, kde se už tamní "VotočVohozy" staly internetovými pojmy.

 

ČESKÁ CESTA

Českou podobu jsme vytvořili ve dvou. Protože jsme studenti žijící v Berlíně, naskytla se nám možnost seznámit se skrze zástupce německé strany s Justasem a nabídnout mu založení české pobočky, o kterou se budeme ve svém volném čase starat. Janet je fanouškem do módy a já se zas chci podílet na projektu vytvářejícím alternativní cestu vedle komerčního obchodu. Stejně jako Vás i nás však hlavně trápí šedivost českých ulic, proti které chceme pomocí VotočVohoz bojovat. Po zhruba třech měsících jsme vlastně stále ještě na začátku, v porovnání se všemi novými zeměmi máme ale nejlépe nakročeno, což možná svědčí o tom, že šedivá se v Čechách na dlouho nezabydlí.

 

Tím se také dostávám k vaší otázce po návštěvnosti. Hned zkraje řeknu, že je na ni těžké odpovědět, protože progrese návštěvnosti je celkem silná a stav jednoho týdne už neodpovídá stavu druhého. V tomto okamžiku však vykazujeme zhruba 700 až 800 návštěv denně. 

 

http://www.votocvohoz.cz/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.